От 5 до 12 години затвор в Русия за полицаите, изфабрикували делото срещу журналиста Иван Голунов

Петима бивши полицаи, обвинени, че са подхвърлили дрога в дома на разследващия журналист Иван Голунов, бяха осъдени днес в Русия на срокове от 5 до 12 години затвор, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Игор Ляховец, който бил в основата на машинацията, бе осъден на 12 години наказателна колония, а трима от бившите му колеги - на по осем години. Денис Коновалов - единственият, направил самопризнания, получи петгодишна присъда.

Всеки от петимата е осъден също да плати на Голунов по един милион рубли (около 11 000 евро) обезщетение.

Арестът на журналиста от независимия уебсайт "Медуза" предизвика силна мобилизация на гражданското общество в Русия през юни 2019 г. Случаят хвърли светлина върху корупцията сред силите на реда, които са един от стълбовете на ръководената от президента Владимир Путин система, отбелязва АФП.

Журналистът бил задържан за разпит в столицата Москва от полицаи, които твърдели, че са открили значително количество наркотици в раницата и в апартамента му.

Тогава обаче стана нещо нетипично за подобни случаи - след изключителна мобилизация на медиите, на обикновени хора и дори на представители на руския елит пет дни по-късно Голунов в крайна сметка беше оправдан и освободен.

Впоследствие петимата полицаи, устроили му клопката, бяха уволнени, арестувани и съдени за злоупотреба с власт, фалшифициране на доказателства, наркотрафик и извършване на престъпление в организирана група.

Според прокуратурата полицаите са се сдобили незаконно с кокаин и мефедрон и после скрили наркотиците в жилището на журналиста.

Огласените днес присъди са тежки, но не толкова, колкото поисканите от държавното обвинение 16, 12 и 7 години затвор за различните участници в престъплението.

Иван Голунов е известен с разследванията си на случаи на корупция в московското кметство. Сайтът "Медуза", за който той работи, е базиран в латвийската столица Рига.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини