Кои са новите хора в надзора на ББР

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни днес членовете на надзорния съвет на Българската банка за развитие Митко Симеонов и Велина Бурска. Формалният повод беше отказът им да се явят на среща-разговор с него.

От целия надзорен съвет на поканата за разговор се отзова само председателят на надзорния съвет Стамен Янев, който е в банката от август 2020. Също днес министърът обяви, че е внесена промяна в устава на ББР и тя вече ще може да отпуска кредити в максимален размер 5 млн. лв.

"По този начин си гарантираме, че, независимо кой е в моята роля тук, тази банка няма да си смени дейността и няма да се прави на търговска банка, вместо да си изпълнява истинските задачи", заяви Петков.

Смяната идва, след като надзорният съвет на държавната банка отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити. Тя трябва да бъде одобрена от БНБ, но министър Петков уточни, че докато не бъде извършена, надзорният съвет няма да работи.

В средата на месеца министър Петков обяви, че при 1.4 млрд. лв. капитал на държавата близо милиард са налети в 8 компании, от които четири може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Министърът каза днес, че за утре е поканил за среща-разговор управителите на тези фирми. За момента потвърждение има само от Български морски флот.

Министър Петков предлага местата на Бурска и Симеонов да се заемат от Васил Щонов и Валентин Михов. Одобрението за назначенията на двамата трябва да се даде от БНБ.

Кои са новите хора в надзора

Васил Щонов е възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT). До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси.

Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на "Бел Атлантик" и GTE. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите. Бил е министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Близнашки" през 2014 г.

Управителният съвет е бил извън контрол

На срещата днес Стамен Янев уточни, че управителният съвет на ББР не давал на надзорния, който има за задача да контролира работата на финансовата институция и да защитава интересите на принципала, информация за отпусканите големи кредити. Според него между управителен и надзорен съвет е имало лоша комуникация, а всяко изискване на информация от надзора се е приемало "с колебания и твърдения, че документите не са изготвени".

В коментар на думите на Янев министър Петков обяви, че е шокиран от скриването на информация от надзорния съвет, който има за цел да пази публичния интерес. Председателят на НС на ББР обясни, че доклади не са постъпвали и от одитния комитет, чиито състав беше сменен вчера. Стамен Янев каза още, че вътрешният одит в ББР също не е работил.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    Пилот-таксиджия
    0 -1
    17:58, 27 май 2021
    Тези сегашните,не са нищо по-различно от Виденов,Станишев,Орешарски и Царя.
    Когато управляват ,поне една банка фалира напълно целенасочено.
    Не калинки----Бръмбари са...Началник им е президента-фигурант-кукла на конци,ръководен от Москва и куп престъпници,мошеници,олигарси и манипулатори.
    Тежко и горко на България !

Още новини

Последни новини