Шефът на ДАНС уволнен заради политическа пристрастност и дълъг отпуск

Служебният кабинет публикува мотивите за отстраняването на председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Правителството счита, че предложението за прекратяване на пълномощията Георгиев "кореспондира с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес".

В становището се посочва, че подадената молба за отпуск в периода от 7 май до 6 септември 2021 г. - общо 123 дни, е демонстрация на нежелание от страна на Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство.

Правителството смята, че по тази причина може да се допусне, че Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет.

Със своето поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на Държавна агенция "Национална сигурност", призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност, категорични са от кабинета.

Припомняме, във вторник недоволни граждани протестираха пред ДАНС заради "незаконното подслушване в държавата".

До протестната проява се стигна, след като миналата седмица ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

Вчера Министерският съвет гласува решение, с което предложи шефът на ДАНС да бъде уволнен. Мотив за уволнението е излизането в неплатен отпуск, който ще трае до края на служебното правителство, като действие, уронващо престижа на службата. Освен шефа на ДАНС, и шефът на ДАР - разузнаването, също беше пуснал такъв отпуск.

Правителството предложи за поста Пламен Тончев, който досега беше директор на регионалната структура на службата в Кюстендил.

Официално като причина за отстраняване му се сочи "уронване на престижа" на службата, но самият Георгиев смята, че освобождаването му като председател на Агенцията е "неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини