Жълт код за гръмотевични бури и значителни валежи след обяд

За 15 май 2021 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за гръмотевични бури в югозападната част от страната. Смолян е сред шесте области, за които е в сила предупреждението. След обяд и вечерта ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количество, до 20-25 mm, на изолирани места и повече. Има условия и за градушки. Температурата в ранното утро е 7 градуса, през деня максималната ще достигне 15 градуса.

Преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици; има условия и за градушки. На повече места, по-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Западна България. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-югоизток, но преди и по време на гръмотевични бури ще се усилва и променя посоката си. Максималните температури ще са предимно между 23° и 28°.

Над планините около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, в Рило-Родопската област интензивни и по-продължителни, валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра - около 6°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини