Строим пешеходен мост в новия парк

Кметът на общината д-р инж.Хасан Азис направи оглед на мястото, където се строи нов пешеходен мост в парк „Арпезос Север“.Заедно с него бяха част от екипа му и представители на ОбС.Основите на съоръжението са готови, на терена са докарани елементи от връхната конструкция след първична обработка, чието монтиране предстои.

С изграждането на моста  ще се преодолеят различните нива в първи и втори етап на парка. Предвидено е съоръжението да обслужва смесен поток от  пешеходци и велосипедисти. Дължината ще бъде  111,30 м., дължината на пешеходната част – 103.12 м, а широчината на пешеходната част – 4.46 м.

Пешеходната платформа  ще бъде със светла широчина от 4 метра, а настилката от профилиран декинг, който е изключително здрава и издръжлива подова настилка, предназначена за открити пространства с голямо натоварване. В конструктивно отношение съоръжението представлява система от 3 двойки стоманени дъги. Върху тях е окачена връхната конструкция посредством стоманени  спирално усукани въжета от затворен тип. От архитектурна гледна точка проектът на моста  акцентира на симетрията по надлъжната ос, наподобявайки отворени крила на пеперуда, а в изглед визията на съоръжението следва затихваща вълнообразна форма

Проектант на моста е на „Трансконсулт-22“ ООД – град София, а  изпълнител – „Екип холдинг“. Срокът за изпълнение  на поръчката за изграждането на мостовото съоръжение е 210 дни.

Изграждането на моста е по проект „Ремонт и рехабилитации на улици и тротоари в град Кърджали“, по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Кърджали“ по оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020.

Общият устройствен план предвижда под мостовото съоръжение да  бъде изградена улица „Арпезос“, която  ще осъществява връзката между Пазара на производителите  и Новия мост,  но реализирането й не е включено в рамките на проекта.За изграждането на улицата ще бъдат търсени допълнителни средства.

Общата  стойност на  поръчката е  над 1,8  млн.лв.

Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини