Приближен на убития ал Багдади е заловен в Истанбул

Приближен на убития лидер на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е заловен в Истанбул, съобщи днес турската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Заловеният е афганистанец. Идентифициран е с кодовото име Басим. Турската полиция съобщи днес, че той е бил задържан в сряда в квартал Аташехир в азиатската част на Истанбул при съвместна операция с турската разузнавателна агенция.

Басим е заподозрян, че е помагал на Ал Багдади да се укрива в сирийската провинция Идлиб след победата над групировката през 2019 г. Ал Багдади бе убит при операция на американските специални служби през октомври 2019 г. в Сирия, припомня АП.

След ареста на заподозрения местните медии публикуваха снимка на оплешивяващ мъж с брада, облечен в светло палто. Турските медии публикуваха и предишна снимка, за която се твърди, че е на същия човек, на която той е във военна униформа, с дълга коса и гъста брада, и размахва сабя.

Според агенция Демирьорен Басим е заподозрян, че е организирал тренировъчни лагери на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, както и че е бил част от ръководството на групировката.

Той пристигнал в Турция с фалшив паспорт и лична карта, съобщава Демирьорен.

Турция често задържа заподозрени от "Ислямска държава", посочва Асошиейтед прес. За много от тях се съобщава, че са планирали атаки в страната, допълва агенцията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини