Първомай празнува

Първомай празнува

За 19-та година община Първомай празнува на 1 май. Решението Денят на труда да стане празник на града и общината е взето на 24 април2002 година, на сесия на общинския съвет. То е подкрепено от присъстващите 19 общински съветници, начело с тогавашния председател Грозьо Грозев.

През същата година, но няколко месеца по-късно, на 8 ноември, са утвърдени система от правила за удостояване на заслужили граждани със символи и почетни звания на общината.

Това е моментът, когато е решено да се отличават граждани със званието „Почетен гражданин на град Първомай“.  На тях им се връчва и „Почетен знак с герба на града“.

Като символичен знак за високопоставени  гости е утвърден „Ключ на града“. Този символ е връчван на президента Георги Първанов.

По преценка на кмета „Паметна плакета с герба на града“ се връчва на важни гости, носители на награди, спонсори, дарители, творци и други.

В кабинета на кмета на общината се съхранява и „Почетна книга с герба на града върху корицата“, в която послания и автографи оставят видни гости на града. Книгата се предава от кмет на кмет.

Днес, за пръв път от много години, двама граждани ще получат званието „Почетен гражданин на град Първомай“. Посмъртно ще бъдат отличени Иван Караславов и Вълчо Камбуров.

Президентът Румен Радев ще получи „Ключа на града“ и ще остави своето послание в паметната книга на града.

С почетни плакети ще бъдат отличени фирми за техния принос в борбата с КОВИД-19.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини