В условията на пандемия първомайци честват Цветница

Изображение 1 от 2

    За втора поредна година посрещаме Цветница по време на пандемия. Въпреки че тази година ритуалът беше разрешен, видими по-малко ми миряни влязоха днес в храма „Св. Георги“ в Първомай. Мнозина предпочетоха да се съобразят с препоръките на здравните власти, да запазят дистанция и ограничат контактите.

    Както повелява традицията, влезлите в храма отнесоха към домовете си върбови клонки, осветени в църквата. Празничното служение бе извършено от отец Георги и отец Станимир.

    Вечерта във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи Последование на Жениха, с което Православната църква влиза в Страстната седмица.
     

    Традицията свързва Цветница с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини