Русия нареди на войниците си да започнат да се връщат в базите си след ученията

Русия нареди на върховното си военно командване да започне да връща войските в постоянните им бази в страната, считано от утре, като каза, че е направено успешно "внезапна проверка" на силите в южните и западните райони, в близост до границата с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Съобщението доведе до рязък скок на курса на рублата, след седмици на напрежение със Запада заради голямо струпване на руски войски в близост до Украйна.

Не е ясно дали заповедта се отнася за всички сили, които бяха изпратени в района на украинската граница. Първият дипломат на ЕС каза в понеделник, че Русия е съсредоточила около 100 000 войници близо до границата с Украйна.

Смятам, че целите на внезапната проверка са изпълнени изцяло. Войските показаха способността си да осигуряват надеждна защита на страната. Затова реших да завърша инспекциите в южния и западния военен окръг, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Той уточни, че военните ще се върнат в базите си до 1 май.

След като днес наблюдава учения в анексирания полуостров Крим край южната граница с Украйна, Шойгу обаче подчерта, цитиран от агенция Интерфакс, че руските въоръжени сили трябва да са готови да отговорят бързо в случай на "неблагоприятно развитие" на ситуацията около ученията на НАТО "Дифендър Юръп".

До 1 май в базите си ще се върнат личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-а армия от Централния военен окръг, 7-а, 76-а и 98-а дивизия на въздушнодесантните войски, съобщи РИА Новости.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини