Единствените добавки, от които се нуждаем за здраво сърце

Пазарът изобилства от всевъзможни хранителни добавки, чиито ефект звучи наистина обещаващо за нашето здраве и красота. Но ние продължаваме да сме леко старомодни и предпочитаме да си набавяме всичко, което е възможно, чрез храната, а не под формата на хапчета.

Покрай повечето полезни вещества, за които се говори най-често, има и някои, също толкова важни, които обаче някак остават в сянка. Затова ще обърнем внимание на две от тях, които, според учени от института "Джонс Хопкинс" са единствените наистина ефективни за подобряване на сърдечното здраве.

Фолиева киселина

Когато чуем за нея, махаме с ръка и казваме, че тя е за бременните и за тези жени, които планират забременяване. Да, за тях е от съществено значение, за да се избегнат дефекти при развитието на емброина, но цялата истина е, че всички ние се нуждаем от нея.

Фолиевата киселина намалява с 20% риска от инфаркт. Това се доказва чрез изследване, в което се включват на 25 хиляди души. И тези, които приемат хранителната добавка, по-рядко преживяват сърдечен удар, който в някои случаи може да е с фатален край.

Веществото, което всъщност е витамин В9, подпомага производството на нови червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. В естествената си форма (фолат) се съдържа най-вече в пълнозърнести храни, тъмнолистни зеленчуци, фъстъци и боб.

А ако искаме да приемаме фолиева киселина като добавка, по-добре да е в нейната метилирана форма, която има значително по-ефективно усвояване от организма.

Ползите от омега-3 мастните киселини за здравето на сърцето са ясни отдавна и сега само се потвърждават от новото изследване. Установено е, че тези вещества минимизират възпалението в тялото, намалявайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Учените от Mayo Clinic обясняват, че омега-3 също има способността леко да понижава кръвното налягане, да намалява триглицеридите и риска от съсирване на кръвта, като по този начин редуцира и риска от сърдечни удари (с 8%) и от коронарна болест (със 7%), предава Best Life.

Омега-3 мастните киселини се съдържат в най-голямо количество в мазните риби, авокадото, яйцата, млечните продукти и бобовите култури. И именно тях, както и храните, богати на фолиева киселинa, трябва да включваме редовно в менюто си, защото в естествената си форма са много по-ефективни и лесни за усвояване, отколкото като добавки.

А анализът на института "Джонс Хопкинс" заключва и че мултивитамините, селенът, витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин D, както и калцият и желязото поотделно не оказват никакъв положителен ефект върху здравето на сърцето. Дори приемането на калций и витамин D едновременно увеличава риска от инсулт със 17%. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини