27 °C

Откриха неочакван ранен симптом на деменцията

Загубата на чувство за удовлетворение от това, което преди е доставяло удоволствие, може да говори за започваща деменция, установиха австралийски експерти. Ранните симптоми на деменция често се бъркат с депресия и неспособността на пациентите да изпитват радост е една от причините за това. Изследователите се надяват, че новите данни ще позволят да се поставят правилни диагнози навреме и да се започне борбата срещу болестта възможно най-рано.

Загубата на способността да изпитвате радост може да е симптом на деменция, предупреждават учени от Университета в Сидни. Изследването е публикувано в списание Brain.

Анхедонията - липса на удоволствие, е често срещан симптом на много разстройства, включително депресия и обсесивно-компулсивно разстройство.

Обикновено човек получава удовлетворение от постигането на цели или общуването с близки, но хората с анхедония не са способни на това.

Изследователите забелязват, че лекарите често бъркат ранните симптоми на деменцията с депресия. Една от възможните причини за това може да бъде неспособността на пациентите да изпитват удоволствие, предполагат те.

За да проверят тяхната версия, авторите на работата са избрали 121 пациенти с различни форми на деменция. 87 от тях са страдали от някоя от трите форми на фронтотемпорална деменция, група от заболявания, при които са засегнати фронталните и темпоралните дялове на мозъка. Обикновено фронтотемпоралната деменция се появява рано, на възраст 40-65 години. В една от своите форми фронталният лоб страда най-много, което води до промяна в личността на човека и нарушаване на емоционалните реакции. В друга форма, темпоралните дялове са засегнати, нарушавайки способността за четене и разбиране. При третата форма, която е най-рядка, пациентите имат нарушена реч.

Учените са оценили честотата на анхедония във всяка подгрупа и са я сравнили с резултатите при здрави хора и пациенти с болестта на Алцхаймер.

Оказва се, че пациентите с лезии на челния и темпоралния лоб са много по-малко склонни да изпитват радост, отколкото преди диагнозата. Също така, анхедония се наблюдава при тях по-често, отколкото при други групи пациенти, включително хора с болестта на Алцхаймер.

Проучването на резултатите от ЯМР показва, че при хора с увреждане на фронталния и темпоралния лоб на мозъка има загуба на неврони в орбитофронталната, префронталната, островната кора - зони, свързани с работата на системата за възнаграждение.

Изследователите подчертават, че промените, свързани с атрофия на нервните клетки в тези области при индуцирана от деменция анхедония, са различни от тези, наблюдавани при депресия и апатия.

"Голяма част от човешкия опит е продиктуван от желанието да изпитваме удоволствие, но често приемаме тази способност за даденост", казва един от авторите, неврологът Мюйран Айриш. "Но представете си какво би било да загубите способността да се наслаждавате на простите удоволствия от живота. Това е от първостепенно значение за благосъстоянието на хората, страдащи от невродегенеративни разстройства."

Авторите на работата се надяват, че новите резултати ще помогнат на лекарите да поставят по-точни диагнози и да започнат борбата срещу деменцията своевременно. Въпреки че тя не може да бъде излекувана, е възможно да се забави скоростта на мозъчна дегенерация и да се подобри състоянието на пациента.

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини