16 °C

Доц. Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май

Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец. Това заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим", каза доц. Кунчев.

Според него при ваксинация с "АстраЗенека" повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Доц. Кунчев каза,че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.

"Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести беше направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията", каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  3,
  3,14
  8 0
  10:14, 9 апр 2021
  Абе Кунчев,стига с тези мерки!Ако си забравил,изборите минаха!
  • Ко
   Ко фашисти
   5 -1
   11:17, 9 апр 2021
   до края на Май всички от НОЩ трябва да са уволнени и подсъдими за всяване на паника, корупция, съсипване на малките бизнеси, дезинформация и фалшива статистика!
  • Аз
   Азиз
   1 0
   12:20, 9 апр 2021
   Ангел Кунчев, Ангел Кунчев,
   Ангел Кунчев пе... наш човек!
 • 2
  1,
  1,14
  4 -1
  10:40, 9 апр 2021
  От антинародните навици ,създадени от Вожда ,много трудно се отказва!
 • 3
  На
  на този боклук
  0 0
  12:58, 10 апр 2021
  трябва да му обръснат лявата вежда и десния мустак и да му заврат нажежен ръжен в продажния ***!

Хороскоп за 07.05.2021

Последни новини