В България и паниката най-малка, и желанието за ваксиниране

България отбелязва най-ниско ниво на паника сред 5 източноевропейски държави и най-слаба готовност на хората да се ваксинират. Това сочат резултатите от изследване на Националната пандемична аларма, провеждана от мрежа на компанията Nielsen в България, Чехия, Словакия, Полша и Унгария като част от нов Индекс на готовност за ваксинация срещу COVID-19.

Данните за последно са събирани между 19 и 22 март.

Индексът на паника се е повишил с 4 пункта от последната вълна, достигайки близо 59%, но все още е значително по-нисък в сравнение с останалите изследвани страни. Ръстът най-вероятно се дължи на покачването на заболеваемостта от началото на месец март, което доведе до промяна в противоепидемичните мерки в страната, коментират изследователите. Чехия индексът отбелязва стойност от 64% - същото ниво, отразено през април миналата година. Подобни нива са измерени в Полша - 65% в Словакия и Унгария, които отбелязват еднакви стойности от 66%.

Индексът на готовност за ваксинация се е увеличил през март във всички изследвани страни. Най-високата стойност отбелязва Чехия (58%), като нивото в Унгария (57%) също е нараснало - стойностите и за двете страни са се увеличили драстично с 9 пункта от последната вълна. В България стойността на индекса се е увеличила с 4 пункта (39%), но все още е много по-ниска в сравнение с останалите държави.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    Българка
    1 0
    11:23, 30 мар 2021
    Българите са най-умни и интелигентни, затова е така. Българите са преминали през много трудности и изпитания и затова разчитат на интуицията си, а не на купени медии и социологически агенции, които всекидневно се опитват да всяват страх. Западняците са толкова разлигавени, пропаднали и с изкривена ценностна система и затова не могат да мислят с главата си и се поддават на провокации.
Последни новини