Вече има яснота за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca

Вече има яснота за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca: германски учени са открили причината и вече знаят как да лекуват пациентите с такива оплаквания. Напътствията са били изпратени на всички германски клиники. 

Както съобщи германската телевизия NDR, изследователи от университета в Грайфсвалд, Германия, и техни австрийски колеги са анализирали кръвни проби от шестима пациенти с тромбози на мозъчните венозни синуси, получени след поставяне на препарата на AstraZeneca. Резултатът е недвусмислен: очевидно ваксината може в отделни случаи да задейства определен защитен механизъм в човешкото тяло. Този имунен отговор пък на свой ред активира тромбоцитите, което е съвсем естествена защитна реакция - например при кръвотечение вследствие на нараняване, когато кръвта трябва да се съсири, за да сe затвори раната.

Една добра новина

Според ръководителя на изследователския екип Андреас Грайнахер, този механизъм е довел при някои от ваксинираните до образуването на съсиреци в мозъка, които са попречили на оттичането на кръвта. В информацията на NDR се уточнява, че до този момент резултатите от това изследване не са публикувани в специализирано научно издание.

Във връзка с тревогите, свързани с ваксината на AstraZeneca, това може и да изглежда като лоша новина. Но в действителност е добра, смятат учените, защото разкриването на конкретната причина прави възможно и прилагането на подходяща терапия, ако и при други ваксинирани се стигне до този вид тромбоза.

Заключенията на учените вече са разпратени на клиниките в страната. Така лекарите вече имат пълна информация за начина, по който трябва да лекуват подобни пациенти. А това означава, че "ваксинирането с AstraZeneca може да продължи", казват от университета в Грайфсвалд. Важно е да се подчертае, че средството срещу образуването на съсиреци в мозъка не може да се взема профилактично, т.е. за всеки случай преди поставянето на ваксината.

Това не е първият подобен успех на университетските медици от Грайфсвалд. През 2011 година те предложиха успешен метод за лечение на заразата с бактерията Ешерихия коли, когато в Северна Германия се стигна до епидемия.

Ваксината на AstraZeneca може да се използва и занапред

Междувременно министър-председателката на германската провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезих похвали успеха на изследователския екип от университета в Грайфсвалд. В същото време тя изрази разбиране за притесненията и съмненията на хората и в тази връзка отново подчерта колко важна е добрата информационна кампания по време на ваксинирането.

В четвъртък (18 март) Европейската агенция по лекарствата ЕМА даде зелена светлина за използването на ваксината на AstraZeneca. Оттук нататък в Германия тя ще се предлага с предупреждението, че може да предизвика подобни тромбози при жени под 55 години. Редица страни в Европа, в т.ч. и България, временно бяха спрели нейната употреба заради няколко случая на тромбози след поставяне на ваксината. 

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    БАСИ
    7 0
    16:50, 20 мар 2021
    Докъде я докарахме. Да се лекуваме от ваксината. Това е някаква лудост
  • 2
    Тр
    трябва да има осъдени
    5 0
    16:56, 20 мар 2021
    за експерименти с човешки същества подлъгани от шарения ЛСД екран който са закупили от техномаркет или технополис срещу цяла заплата
  • 3
    Св
    Свободен човек
    1 0
    17:10, 21 мар 2021
    Това, което наричам ковидиада, е разразилото се международно състезание по орязване на граждански права и свободи. Тъкмо си мислехме, че със залеза на националпопулизма светът ще се завърне в русло на свободолюбие и демократизъм. А сега това! Пандемия! За наше добро ни... орязаха правата. Доскоро немислимото става реалност. Първата крачка е направена.
    Крачка към какво?
    Стана ясно, че това немислимо е не само възможно, а и практически изпълнимо. Болшинството граждани са убедени, че трябва да са послушни. И те слушат.
    Свобода или сигурност: това е днес хамлетовият въпрос според новия обществен наратив. Наложи го властта след появата на вируса.
    За да си сигурен за здравето и живота си, е нужно да жертваш свобода. И, дори в миналото да сме писали по знамената си "Свобода или смърт!", прозаичната истина е, че за човешката психика сигурността е много по-интуитивна.
    Роди се нова технология за голямо послушание. Посочени от властта специалисти по тайнствата на вирусите с помощта на масмедиите обявяват невидима смъртна опасност. Гражданството е уплашено до загуба на разсъдък. Готово е на почти всичко, за да бъде спасено. С чувство на признателност сдава правата си. От тук нататък тази технология за орязване на свободи може да служи на всеки управник, с всякакви подбуди. Не ми се мисли в съчетание с модерните технологии за следене и контрол тип Биг Брадър какви резултати срещу свободите ни са постижими. Не ми се мисли и, отчитайки подбудите на средностатистическия български политик, какви още "геройства" на наш гръб е способен да извърши той.
    • Пи
      писано е
      0 0
      20:17, 21 мар 2021
      Антихриста ще говори като агне. Т.е. Ще е загрижен за хората за пред тях а всъщност ще ги унищожава
Последни новини