15 души бяха затворени в тъмна и изолирана пещера за 40 дни в името на противоречив експеримент

На 14 март екип от 15 доброволци – 8 мъже и 7 жени – бяха затворени в пещера в Ариеге, Франция. Целта е да се наблюдават ефектите от продължителната изолация в условия, в които не съществува каквато и да било представа за време.

Участниците в експеримента, наречен Deep Time, са без телефони и часовници, без каквото и да било оборудване, което би могло да им подскаже дори кой ден е в момента. Единственият им източник на светлина е захранвано от въртенето на педали динамо, създаващо електричество.

„Загубата на представата за време води до възможно голямата дезориентация – пишат авторите на проекта в своя уебсайт. – Мисията Deep Time има за цел да проучи по-добре именно този аспект. До ден днешен ние не знаем как нашата когнитивна система разбира и борави с тази безкрайна продължителност, тази среда, в която се случват поредица от събития и феномени (дори отвъд променливата, която бихме могли да наречем биологически часовник в хронобиологията).“

Доброволците (на възраст от 27 до 50 години) са с най-разнообразни професии – от начални учители до биолози. Всички те са оборудвани със сензори, които учените извън пещерата ще използват, за да следят по какъв точно начин се адаптират към живота на къртица – в тъмните и влажни дълбини.

„Това е първият подобен експеримент в света – казва проф. Етиен Коешлин, невроучен от висшето учебно заведение „Екол нормал“ в Париж. – Досега всички мисии от този тип се фокусираха върху изучаването на физиологичните ритми на тялото, ни никога върху въздействието на този темпорален разрив върху когнитивните и емоционалните функции на човешкото същество.“

Изследователите се надяват, че резултатите от проучването им ще намерят редица приложения – от подобряването на качеството на живот в подводниците или подземните мини до космическите пътешествия (включително по-дългите мисии, планирани в близкото и далечно бъдеще).

Същевременно обаче ръководителят на мисията Кристиян Клот, който съвсем неочаквано реши да влезе в пещерата заедно с останалите доброволци, бе силно разкритикуван от френската преса поради факта, че се нарича „изследовател“, въпреки че няма никакво научно образование или опит.

Ако всичко върви по план, участниците в експеримента ще излязат от пещерата на 22 април 2021-ва.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини