Защо не можем да изберем ваксина на Pfizer и Moderna

Колко от доставените РНК ваксини са поставени и пазят ли се дози за "привилегировани" извън фазите е въпрос, който има всякакви интерпретации покрай забуксувалия ваксинационен план.

След като стана ясно, че "най-добрата ваксина е наличната", както се изрази здравният министър Костадин Ангелов и предназначеният за масова ваксинация препарат на AstraZeneca беше временно блокиран, единствен вариант за превенция срещу коронавируса са ваксините на Pfizer/Biontech и Moderna. Доставките на тези ваксини за момента са скромни, логистиката им е сложна и това е аргументът да бъдат определени за поставяне само в началните фази на ваксинационния ни план. Това означава, че те остават недостъпни за хората извън приоритетните групи (медици, учители, членове на изборни комисии, социални работници и др.). В същото време, много споделят, че биха се ваксинирали само и единствено с РНК ваксина.

За да разбере колко души все пак успяха да получат една или две дози от т. нар. ВИП ваксини, OFFNews отправи запитване до Министерството на здравеопазването. Справката показа, че към днешна дата количества "свободни" ваксини на Moderna са изчерпани или са незначителен брой, а непоставените ваксини на Pfizer - около 20 000. В тези бройки не са включени количествата, които се пазят за втора доза.

Доставените до момента разпределени към регионалните здравни инспекции дози ваксини на Pfizer/BioNTech са 217 620 бр., а на Moderna - 24 000 бр.

Към 17 март поставените дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech са над 157 000 бр. Близо 60 000 са лицата получили и втора доза от ваксината. От препарата на Moderna са поставени близо 15 000 дози, а лицата получили и втора доза от ваксината са над 3000.

От министерството уточняват, че и в момента продължава изпълнението на първите три фази от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, вкл. имунизирането на лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарните избори.

Къде се поставят

Процесът по ваксинация продължава в определените имунизационни пунктове на територията на регионалните здравни инспекции и лечебните заведения, включени в изпълнението на Националния ваксинационен план - е отговорът на МЗ.

Как ще бъде разпределена новата доставка ваксини на Moderna?

Дозите от Moderna, които предстои да пристигнат в петък – 19.03., 33 600 дози, ще бъдат разпределени според броя на желаещите да получат ваксина от първите три фази на ваксинационния план. Към тази група спадат и лица, които са отказали първоначално да бъдат имунизирани, но впоследствие са размислили.

Четвъртата фаза, която стартира преждевременно и спря

В четвъртата фаза (за възрастните над 65 г. и хронично болните) се очакваше да се включат активно общопрактикуващите лекари. Впоследствие стана ясно, че достъпът им до ваксини е ограничен, а някои от подлежащите на ваксинация в тази фаза са се насочили към зелените коридори, с които стартира масовата ваксинация за няколко дни. Това вероятно е и причината да не получим отговор на въпроса колко хронично болни са ваксинирани до момента.

* Изчисленията са направени, като приспадаме запазените втори дози за получилите първа доза. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Вс
    все фекалии
    9 -4
    10:31, 19 мар 2021
    Все едно да ви предложат да избирате от кой кенеф да се наядете
    • Ня
      Няма нищо
      5 -8
      12:36, 19 мар 2021
      Такива като вас ще могат да сърбат директно от извора.
    • До
      До -няма нищо
      1 -1
      21:13, 20 мар 2021
      Всеки има право на избор. Щом си решил да ставаш опитна мишка боди се
  • 2
    Co
    covid
    11 -4
    10:32, 19 мар 2021
    Пълен провал на некадърната и корумпирана шайка.
    • An
      anticovid
      4 -2
      10:11, 20 мар 2021
      Народее за вас може да са провал, но за съжаление следващите ще са пак същите герберски крадци и профани! Така казва дедо алцхаймер за колонията тук!
    • То
      то тоя народ
      1 0
      17:02, 20 мар 2021
      още не е разбрал че е колония.
  • 3
    Да
    Данчо
    7 -2
    11:13, 19 мар 2021
    Копайте тунели докато е време ,щото като станем Булхенвалд ше е късно.
    По- добре къртици,отколкото бели мишки !
    Напред!
Последни новини