Кланница в Багдад

Взривове, поставени в камиони, и бараж от мини причиниха смъртта на най-малко 95 души и раниха повече от 560 в Багдад в най-кървавата терористична атака от месеци насам.

Един автомобил се взриви пред външното министерство, недалеч от силно охранявата Зелена зона, като остави дълбок кратер в земята.

Друго устройство беше взривено край сградата на министерството на финансите.

Въпреки, че Багдад е често обект на подобни нападения, необичайно е да се стават в толкова добре охраняван район на града.

След като иракските сили поеха отговорността за сигурността в града в края на юни, повечето атаки бяха насочени срещу бедните шиитски райони на Багдад.

Нивото на насилията като цяло в Ирак спадна след връхната си точка през 2006 и 2007 година, но бомбените атаки продължават да бъдат често срещано явление.

Вълната от взривове в Багдад стана точно в момент, когато президентът Нури ал Малики трябваше да пристигне в хотел в центъра, за да проведе пресконференция, която беше отменена.

Никой не е поел до момента отговорността за нападенията. Предишни атаки бяха приписвани на свързаните с Ал Каида сунитски бунтовници.

За много хора тези нападенията само потвърждават опасенията, че изтеглянето на американските войски от градовете в края на юни ще предизвика повече атаки на терористите поради неспособността на иракските сили за сигурност да овладеят положението.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини