Недоволни потребители съдят Facebook

Първото дело срещу социалната мрежа Facebook вече е факт. Петима потребители на Facebook заведоха дело заради правенето на това, което превърна социалната мрежа в суперзвезда онлайн - че позволява на членовете си да обменят аспекти от своя живот в мрежата, предаде АФП.

Искът, подаден в южен калифорнийски съд, обвинява Facebook за това, че не се придържа към обещанията си да даде на потребителите стриктен контрол върху качената база от данни към страниците на профилите. Facebook отхвърли иска като неоснователен и обеща правна битка.

Една от страните в процеса е жена, която се присъединила към мрежата на ранен етап, когато членството е било ограничено до хората от колежа. Тогавашният студент от Харвард Марк Цукерберг създава сайта през 2004 г. като начин приятелите от колежа да останат свързани, след като пътищата им се разделят. Искът обвинява Facebook в предателство към жената чрез прерастването си в открита социална мрежа, която твърди, че в момента има над 250 милиона члена по цял свят.

Други ищци в процеса са идентифицирани като фотограф и актриса, които твърдят, че мрежата погрешно обменя снимки, качени на техните профили, допълва БГНЕС.

Останалите недовални са млади момчета, според които не би трябвало да се дава разрешение от Facebook за присъединяване, качване на снимки или постване на коментари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини