Храните, с които се грижим за зрението

Здравословното ни състояние в голям процент зависи от това с какво се храним. Набавяйки си необходимите полезни вещества чрез храната, ние гарантираме правилното функциониране на органите и системите в нашето тяло. Затова трябва да внимаваме какво слагаме в чинията си.

Поредната добра новина е, че някои храни могат да предотвратят появата на дегенеративни зрителни заболявания, които могат да доведат и до слепота в по-напреднала възраст. Ето на какво да наблягаме, ако искаме да запазим зрението си, докато годините си минават.

Моркови

Всички знаем, че трябва да ги хрупаме редовно, ако искаме да виждаме перфектно. А причината за този търсен ефект са витамин А и бета каротенът. Те помагат предотвратяване на очни инфекции и други сериозни очни заболявания.

Портокалов сок

Перфектното допълнение към закуската е и нещо повече - прясно изстисканият портокалов сок има високо съдържание на каротеноиди, които доказано могат да спрат процеси като дегенерация на макулата.

Витамин С също така е много важен за кръвоснабдяването и здравето на кръвоносните съдове в очите. Според различни изследвания, той намалява риска от катаракта.

Важното е да не прекаляваме с количеството - не повече от една чаша, защото в противен случай ще повишим рязко нивата на кръвна захар. Ако искаме да избегнем този ефект, можем да хапнем и цял портокал, който съдържа и фибри, които забавят усвояването на захарите.

Яйца

Независимо как обичаме да ги консумираме, те са полезни за зрението ни. Жълтъците съдържат витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк, които са жизненоважни за здравето на очите.

Витамин А в частност предпазва роговицата. Лутеинът и зеаксантинът намаляват вероятността за дегенерация на макулата и катаракта. Цинкът допринася за здравето на ретината и подпомага зрението през нощта.

Бадеми

И те, както всички други ядки и семена, са полезни за очите ни. Съдържат витамин Е, който предпазва от дегенеративни зрителни изменения, свързани с възрастта, които могат да са причина за слепота.

Млечни продукти

Те съдържат витамин А, който предпазва роговицата, и цинк, който подпомага неговото усвояване. Той също така е важен за тъканите в окото.

Червени чушки

Причината да се препоръчват е високото съдържание на витамин С, който, както вече разбрахме, е от съществено значение за здравето на очите, предава Eat this, not that.

Тиквени семки

Те са богати на цинк, който може да забави прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата и загубата на зрение, като се предотврати клетъчно увреждане на ретината.

Мазни риби

Представителите на водния свят, като сьомга и сардини, също се грижат за здравето на очите ни благодарение на омега-3 мастните киселини, които съдържат. Те имат противовъзпалителни свойства и са важни за ретината.

Сладки картофи

И те, както морковите, съдържат така важни за зрението бета каротен. Той е антиоксидант, който тялото ни превръща във витамин А. Именно той е много важен за предотвратяване на сухота в очите - проблем, който лекува най-вече с капки. Но само един сладък картоф на ден ни осигурява 100% от дневната доза витамин А, с което ще забравим за неприятните усещания докато работим пред компютъра.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини