Маргьорит Алиберт – от елитна куртизанка до принцеса убиец

Изображение 1 от 3

    Маргьорит Алиберт е една от най-обсъжданите личности през миналия век. Афера с Едуард VIII, убийство на египетски принц, изнудване на британското кралско семейство и гръмовен процес – това са само няколко акцента от нейния живот.

    Тя обаче успява умело да се измъква, избягвайки всеки път наказанието.

    Животът на Маргьорит обаче е изпъстрен с трудности – детството ѝ преминава в бедност, после години като проститутка, нещастни бракове и липса на взаимна любов, разказва Marie Claire.

    Изглежда обаче, че всички неприятности, сполетели Алиберт, само каляват нейния характер и я мотивират да не се отказва, дори когато ситуацията стигне до задънена улица.

    Маргьорит е родена на 9 декември 1880 г. в Париж в бедно семейство, което едва свързва двата края. Често е била наказвана, дори е бита. Една ужасна трагедия разделя живота на Маги, както я наричали, на „преди“ и „след“.

    Малкият ѝ брат е блъснат от кола и умира на място. Обезумели от мъка, родителите обвинили дъщеря си за смъртта на детето и я изпратили в интернат за момичета. Тя обаче избягала, неспособна да устои на тежките условия на живот в институцията.

    Маргьорит се скитала по улиците няколко години, едва оцелявайки без пари. По-късно забременяла, но така и не разкрила името на бащата на детето. Родителите на Маги обаче ѝ помогнали и изпратили новороденото момиче при далечни роднини във френската провинция.

    Няколко години по-късно се запознава със собственичката на публичния дом мадам Денант, която ѝ помага да изгради „кариера“ като елитна куртизанка. Сред клиентите на дома имало много богати и влиятелни мъже. А Маги се превърнала в едно от най-популярните момичета сред френския елит.

    Така минават няколко години, докато срещнала първия си съпруг, който ѝ осигурява бляскав и богат живот. Но бракът им не продължил дълго, оказало се, че мъжът ѝ имал и друг брак и в крайна сметка избрал първата си жена.

    Повратната точка – срещата с Едуард VIII

    Повратната точка в живота на Маргьорит е през 1917 г. Една от елитните куртизанки я среща с члена на британското кралско семейство Едуард VIII.

    Принцът на Уелс бил на 23 години и приятелите му решили да му уредят забавление, като избрали за него най-добрата жрица на любовта в Париж. А именно Маги.

    Двамата се срещнали в хотел „Крийон“ в Париж, а принцът се влюбил в очарователното момиче. Между тях избухнал страстен романс, който продължил почти една година – двойката тайно се срещала в уединени кътчета на френската столица, за да не узнае обществото за връзката между наследника на британския трон и проститутката.

    Страстите обаче утихнали и след 13 месеца монархът прекъснал отношенията си с Маргьорит. Тя обаче не била много разстроена от раздялата с принца, в плановете ѝ влизали по-влиятелни хора.

    Вторият брак, вече е принцеса

    През 1921 г. Алиберт се запознава с втория си съпруг, египетския принц Али Фахми Бей. В момента на съдбоносната среща Маги придружавала влиятелен френски бизнесмен, но това не притеснило арабския принц и той започнал упорито да търси начин да се срещне с нея и да я ухажва.

    Една година по-късно той ѝ предложил брак, като предложението хвърлило в размисъл Алиберт – в крайна сметка бракът с толкова влиятелен човек, който бил представител на съвсем различна култура, е сериозна стъпка.

    Тя приела, но бракът бил обречен от самото начало – принц Али Фахми мечтаел за кротко момиче, което да посвети цялото си време и внимание на семейството си. Но Маргьорит била различна, обичала развлеченията, приключенията, искала да пътува и да се забавлява.

    Освен това двойката имала проблеми и в спалнята – Маргьорит била въплъщение на сексуалността, а египетският принц не проявявал и най-малък интерес към плътските удоволствия. По това време в Кайро тръгва слухът, че съпругата на принца е просто прикритие за неговите гей наклонности.

    Двамата живеят заедно няколко години в непрекъснати кавги. И една от тях се превръща в последната в съвместния им живот.

    Принцесата убиец

    На 9 юли 1923 г. Маргьорит и принц Али Фахми са в Лондон като гости на културно събитие. И след приключването му отишли в стаята си в хотел „Савой“, където се случила трагедията.

    Около два часа през нощта гостите на хотела чули изстрели. Когато влезли в стаята, принцът лежал на пода, прострелян с три куршума.

    Веднага е откаран в болницата, но там умира от раните си. Алиберт е арестувана и отведена в полицейското управление в Лондон.

    Процесът

    Всички очаквали процеса срещу убиеца на толкова влиятелен човек, медиите се надпреварвали да публикуват нови подробности по случая. Предприемчивата Маги обаче имала план да избегне наказанието.

    Принцесата, която по това време притежавала впечатляващо състояние, наела един от най-добрите адвокати в Европа – Едуард Маршал Хол, който ѝ помага да осигури освобождаването си.

    В съда Алиберт представя убийството на съпруга си като самозащита, описвайки съвместния им живот. Според показанията ѝ покойният ѝ съпруг бил истински тиранин, многократно я биел, изнасилвал и заключвал у дома. Маги също предоставила на съда удостоверение за побоите, които е получила по време на брака си с египетския принц.

    В допълнение към подготвената легенда, Алиберт имала още един коз в ръкава си – запознанството ѝ с принца на Уелс. След края на връзката им тя запазва около двадесет писма, които Едуард VIII ѝ пише и съдържат интимни подробности за връзката им.

    Според слуховете Алиберт започнала да заплашва едно от най-влиятелните семейства в света, че ще разкрие тази лична кореспонденция. Подобен акт би нанесъл мощен удар по британската монархия и затова кралското семейство било принудено да ѝ помогне да избегне наказанието.

    Скоро започнал процесът, който всички чакали със затаен дъх и очаквали решението на съда. Публиката обаче останала разочарована – Маргьорит Алиберт била оправдана по всички обвинения, като заключението било, че не е надхвърлила границите на самозащита.

    След освобождаването си Маги се завръща в Париж, където живее до края на дните си. Води комфортен живот, благодарение на богатите си любовници. Маргьорит почива на 81-годишна възраст през 1971 г., осигурявайки си славата на интелигентна и силна жена, която успява да се измъкне от неприятностите.

    Източник: Tialoto

    Коментари в сайта

    Последни новини