Защо изчезна саудитската принцеса Басма

Принцеса Басма е най-малката дъщеря сред общо 115-те деца на покойния саудитски крал Сауд. Известна е с това, че от години се застъпва за реформиране на кралството. Сега обаче принцесата изчезна по мистериозен начин, съобщи "Дойче веле".

Принцеса Басма Бинт Сауд Бин Абдул Азис Ал Сауд, която е много високо в йерархията на кралското семейство в Саудитска Арабия, изчезна по мистериозен начин. Наблюдатели предполагат, че е под домашен арест с една от дъщерите си, макар че официално обвинение срещу тях няма. Според източник, близък до принцесата, който желае да запази анонимност поради опасения за сигурността си, тя на няколко пъти била в контакт със семейството си, но не можела да говори открито, защото комуникациите ѝ били под наблюдение.

Коя е принцеса Басма?

Принцеса Басма открай време се застъпва за конституционни реформи и хуманитарни каузи в Саудитска Арабия и в целия регион. И открай време говори по тези въпроси пред различни световни медии. Тъкмо в момента обаче подобни изяви предизвикват истинска ярост у фактическия лидер на страната - престолонаследника Мохамед бин Салман.

Източникът на "Дойче веле" в Рияд твърди, че принцеса Басма е била задържана още през март тази година - по подозрение, че под предлог за лечение в Швейцария се е опитала да избяга от страната заедно с дъщеря си. Саудитските власти не отговарят на запитванията на медията, но според документи, с които тя разполага, на 18 декември 2018 Басма е получила разрешение да лети заедно с дъщеря си за Швейцария - за спешна медицинска интервенция, предписана от швейцарския ѝ лекар. Американският адвокат Леонард Бенет, който е организирал пътуването, заяви за ДВ, че самолетът на принцесата е бил задържан в последния момент. Два месеца по-късно Бенет бие тревога: "Тя просто изчезна и никой не знае къде е. Страхувахме се от най-лошото". След многобройни опити връзка все пак била установена, но принцесата звучала "като заложница".

Според източника на медията, който е близък до принцесата, в началото е имало разследване дали принцесата е искала да избяга от страната. Установено било, че това не е вярно, но въпреки това все още не се знае защо Басма е задържана. Източникът смята обаче, че арестът не е политически мотивиран и не е извършен със знанието на управляващите кралски особи. Според друг източник обаче, който е бил в лични и бизнес контакти с принцесата, престолонаследникът Мохамед бин Салман би трябвало да знае къде се намира тя.

Басма, която е майка на пет деца, започва да пише за саудитските медии през 2006 година. По-късно се захваща с бизнес и успоредно с това се превръща в публичен глас за повече реформи в страната - една кауза, на която властите в Саудитска Арабия не винаги гледат с добро око.

След развода си принцесата се премества в Лондон, където привлича силно медийно внимание. Сред основните теми, по които говори, са корупцията и несправедливото разпределение на благата не само в Саудитска Арабия, но и в целия регион. Принцеса Басма се застъпва и за конституционни реформи, които биха ограничили правомощията на саудитската религиозна полиция и биха дали повече права на жените. През 2012 година принцесата изрази пред БиБиСи съжалението си, че Саудитска Арабия не осъществява идеята за конституционна монархия, разделяща властта между краля и премиера, каквато беше волята на покойния ѝ баща крал Сауд. В интервю за "Индипендънт" през същата година принцеса Басма се оплака, че нейните критики се посрещат с неодобрение в Саудитска Арабия.

През 2016 година Басма закрива някои от лондонските си компании и се връща в Саудитска Арабия. А през 2018 прехвърля останалата част от бизнеса на една от дъщерите си. Макар да твърди, че не е под натиск, от началото на 2018 година принцесата на практика преустановява публичните си изяви.

Предполага се, че първоначално принцесата е била заподозряна в опит да избяга от страната. Но има и други възможни обяснения за нейното изчезване: семеен спор, свързан със синовете ѝ. Миналата година саудитските медии съобщиха, че нейните синове са били замесени в нападение срещу полицай, след което били задържани без обвинение в очакване на разследването. Възможно е именно този сюжет да е задържал принцесата в страната. Според неин бизнес партньор, принцеса Басма е успяла да се пребори за освобождаването на синовете си.

Сложни взаимоотношения

Мадауи ал Рашид, експертка за Саудитска Арабия в Лондонското училище по икономика, изказа пред медията и следното предположение: че принцеса Басма може да е замесена в семеен спор за наследство или за попечителството над децата ѝ. Ал Рашид обяснява, че по принцип членовете на кралското семейство могат да пътуват в чужбина само със специално разрешение, а за принцесите важи цял пакет от предпазни мерки: "Защото се тревожат за тяхната чест", обяснява експертката. Според нея е малко вероятно член на кралското семейство да бъде задържан без знанието на управниците.

Като най-малка дъщеря сред общо 115-те деца на покойния крал Сауд, принцеса Басма принадлежи към един клон на семейството, който навремето е бил смятан за потенциална алтернатива на сегашната власт в лицето на крал Салман и неговия син. Днес кралското семейство се състои от около 14 000 души, като различните разклонения често се борят помежду си за власт и влияние.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини