Орбан призова за ново европейско дясно след раздялата с ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент - тази на Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА.

"Сега задачата да е изградим ново европейско демократично дясно без ЕНП", написа Орбан на страницата си във Фейсбук. "ЕНП окончателно се превърна в придатък на европейската левица."

Спорът между ръководството на ЕНП и ФИДЕС тлееше от години и се ожесточи след обиди по адрес на представителя на ЕНП и бивш председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, припомня ДПА.

Политиката на унгарския премиер, включително рестриктивните закони за получаването на убежище и законодателството за дейността на неправителствените организации, все повече изостряше отношенията между консервативното му правителство и другите политически формации от ЕНП, както и тези с Еврокомисията. Самият Орбан обвинява групана на ЕНП, че се е отдалечила прекалено много от консервативните си ценности.

През 2019 г. членството на ФИДЕС в ЕНП беше замразено, а вчера 12-те европейски депутати на унгарската партия окончателно напуснаха групата.

Предвижданото от Орбан ново европейско дясно ще предложи "дом за всички европейски граждани, които не искат мигранти, мултикултурализъм, които не са пристрастени към ЛГБТ манията, които защитават християнските традиции и уважават националния суверенитет", каза той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини