Съдът в Хага започва официално разследване на действията на Израел в Газа

Международният наказателен съд в Хага (МНС) съобщи, че започва официално да разследва предполагаеми военни престъпления на територията на Палестинската автономна власт, предаде БТА.

Прокурорът г-жа Фату Бенсуда заяви, че ще се разследват събития, станали на Западния бряг, в ивицата Газа и Източен Ерусалим от юни 2014 г. нататък.

През февруари съдът постанови, че юрисдикцията му обхваща и палестинските територии.

Израел отхвърли решението на Бенсуда, но палестински представители го приветстваха.

МНС е упълномощен да води наказателни разследвания срещу обвиняеми в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления на територията на държави участнички в Римския статут.

Посолството на Израел в Софияинформира за казаното от министъра на външните работи на Израел Габи Ашкенази и премиера на Израел Бенямин Нетаняху относно обявяването от страна на Прокурора на Международния наказателен съд започване на разследване срещу Израел за евентуално извършване на нейните сили за сигурност на инкриминирани деяния.

Габи Ашкенази, министър на външните работи на Израел: "Решението на Прокурора за започване на разследване е морално несъстоятелно и юридически неиздържано. Това е политическо решение, взето от Прокурора в края на мандата й, в опит да диктува приоритетите на своя наследник. Това превръща Международния наказателен съд в инструмент в ръцете на екстремистите и окуражава терористичните организации и антисемитските групи. Фактът, че сеещата смърт терористична организация "Хамас" приветства това решение, е най-доброто доказателство за моралната му стойност.

Израел е демократична държава с независима и ефективна правна система и не е член на Международния наказателен съд.

Решението за откриване на разследване срещу Израел е нарушение на мандата на Съда. Това е разхищение на ресурсите на международната общност от пристрастна институция, която е загубила всякаква легитимност и която действа като политически, а не като съдебен орган. Решението на Прокурора само ще поляризира израелците и палестинците и ще ги отдалечи от самия диалог, необходим за разрешаване на конфликта между тях. Държавата Израел ще предприеме всички необходими мерки за защита на своите граждани и войници от юридическо преследване.

Призоваваме държавите, които ценят защитата на международната правна система от политизация, да отхвърлят решението съд, създаден, за да предотвратява повторението на ужасяващите нацистки престъпления, извършвани срещу евреите, сега насочва оръжията си срещу единствената държава на еврейския народ. Той се насочва срещу Израел, единствената демокрация в Близкия изток. Но, разбира се, си затваря очите за Иран, Сирия и другите диктатури, които извършват истински военни престъпления. Ние няма да спрем да се борим с тази несправедливост. Ще казваме истината на всеки форум, на всяка държава, на всяка сцена, докато това скандално решение не бъде отменено и стане невалидно."

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини