В памет на детската писателка Кина Къдрева, "Кратка Квак история" развесели малчугани

Изображение 1 от 6

    Днес в детска градина "Райна Кягиня" трупата на театър "Дани и Деси" изнесоха кукленият моноспектакъл "Кратка Квак история", в чест на детската писателка Кина Къдрева. Кукленото шоу развесели малчуганите от детското заведение и ги дари със смях и емоции. Спектакълът се изнесе в двора на детската градина, където групите бяха разделени едни от други, за да се спазват противоепидемичните мерки.

    Театърът за деца е финансиран по програма на Министерството на културата и е в памет на една от най-мъдрите български детски писателки Кина Къдрева, която напусна този свят миналата година на 89-годишна възраст. Нейното творчество за деца е много ярко и дълбоко интригуващо. Кина Къдрева е един от най-продуктивните автори на литература за деца у нас. Приказките й са включени в учебниците за най-малките ученици, а творчеството ѝ се изучава в педагогическите специалности на висшите учебни заведения.

    През 1994 г. е удостоена от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО с Андерсенов диплом и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата. През 2011 г. получава Националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детската литература.

    Освен множество детски книги, Кина Къдрева е автор и на няколко книги за възрастни, както и на теоретични изследвания на литературния творчески процес, на приказния жанр и на развитието на фантазията като момент в изграждането на творческата личност.

    Трупата на театър"Дани и Деси" изигра 12 представления на моноспектакъла в страната. Във време на пандемия в страната,този проект ще е начин кукленото изкуство да достигне до малките зрители.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини