"Тянвън-1" влезе във временна поддържаща орбита преди спускането на Марс

Китайският космически апарат "Тянвън-1" застана на временна поддържаща орбита на Марс, преди да спусне своя роувър на Червената планета в близките месеци, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Китайското космическо ведомство съобщи, че сондата е завършила корекцията на траекторията си тази нощ. В близките три месеца апаратът ще е на височина от 280 километра в перицентъра /точката на най-голямо доближаване до планетата/ до 58 хиляди километра над повърхността на Червената планета. През това време той ще картографира марсианската повърхност и ще снима и събира данни със сензорите си, особено за мястото за кацане.

От момента на изстрелването си космическият апарат "Тянвън-1" преодоля над 470 милиона километра, тъй като не се движи по права линия до Марс. При навлизането си в марсианска орбита той е отдалечен от нашата планета на над 212 милиона километра.

Очаква се в периода май-юни сондата да осъществи меко кацане в южната част на равнината Утопия. Предполага се, че в тази част на планетата, на повърхността може да са се появявали подпочвени води. Роувърът ще изследва грунта, йоносферата и климата на Марс.

"Тянвън-1" беше изстрелян на 23 юли 2020 година с помощта на ракетата-носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан , разположен в южнокитайската провинция Хайнан. На 10 февруари апаратът достигна елиптичната орбита на Марс. Той тежи 5 тона, като 1,3 тона се падат на модула за кацане и 3,7 тона на орбиталната станция. Снабден е с 13 съвременни измерителни уреда.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини