Марсианският роувър на НАСА кацна успешно на Червената планета

Марсиансият роувър Perseverance на НАСА  успешно кацна тази вечер в 22:55 ч. българско време в кратера Джезеро на Марс.

"Perseverance" ("Постоянство") пропътува 471 милиона км от изстрелването си на 30 юли 2020 г. 

След седемте минути на тровожно очакване на фазата "навлизане, спускане и кацане" Червената планета приюти новия си над 10-тонен посетител.

Малко след кацането роувърът изпрати първата си снимка на Земята.

НАСА заяви, че спускането на роувъра "Пърсивиърънс" на Марс е преминало без грешка и той е попаднал точно на "паркомястото си" - сравнително равен терен сред опасни скали в кратера Джезеро, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко часа след кацането Мат Уолън, заместник-мениджър на проекта от НАСА, докладва, че роувърът е в "отлична форма".

Президентът Джо Байдън поздрави с кацането в Туитър: Днес доказахме още веднъж, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън възможностите ни".
Марс е опасно място за кацане и много мисии са се провалили там, включително и американски. За по-малко от три месеца през 1999 г. американски апарат не успя да навлезе в орбита, защото инженерите бяха объркали метричните и английските мерни единици, а друг се разби на повърхността след като двигателите се изключиха по-рано.

Наземният контрол чакаше безпомощно да получи сигнал, докато предварително програмираният космически апарат извършваше сложните маневри. Той навлезе в марсианската атмосфера с 19 500 км/ч, или 16 пъти колкото скоростта на звука, забави при падането, освободи 21-метров парашут, след това използва насочвана с ракетни двигатели платформа, наричана въздушен кран, за да спусне роувъра през последните 18 м до повърхността.

Сигналът, потвърждаващ кацането, пристигна след 11,5 минути. В залата за контрол на полета избухнаха ръкопляскания.

"Пърсивърънс", или "Пърси", както е галеното име на марсохода, малко след това изпрати две черно-бели снимки на повърхността, като на едната от тях се вижда сянката, която хвърля.

"Това наистина е най-изключителната, невъобразимо сложна и с исторически потенциал кампания" - каза Дейвид Паркър, директор на Европейската космическа агенция за изследвания на космоса с хора и роботи.

Стив Юрчик, изпълняващ длъжността директор на НАСА, също поздрави екипа за постижението. "Какъв престиж за екипа. Какъв изумителен екип - успя да се справи с всички трудности и предизвикателства, свързани с кацането на роувър на Марс. Плюс предизвикателствата на Ковид. Изумително постижение."

Бившият астронавт и главен учен на НАСА Джон Грунсфелд написа в Туитър, че кацането на "Пърсивиърънс" е "добрата новина и вдъхновение, които ни трябват сега. Напомня ни, че ще устоим на Ковид и политическите вълнения и най-доброто предстои".

"Сега започва невероятната наука" - каза на пресконференцията след кацането Томас Зърбъкен, научен ръководител на мисията от НАСА, като театрално скъса резервния план, подготвен в случай на неуспех, и го хвърли зад гърба си.

"Пърсивиърънс" - най-големият и сложен роувър на НАСА, е деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс. Досега само САЩ могат да се похвалят с това.

Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. Той се насочи за кацане в най-малката и трудна цел, избирана от НАСА досега - ивица от древна речна делта, обсипана със скали и кратери. През следващите две години "Пърси" ще използва двуметровата си ръка, за да сондира и събира проби с надежда, че те може да съдържат признаци от микробен живот в миналото. Образците ще бъдат запечатани и складирани, за да бъдат взети от друг роувър и върнати на Земята, може би през 2031 г. с помощта на Европейската космическа агенция.

Единственият начин да се потвърди или изключи съществуването на живот на Марс в миналото е пробите от планетата да бъдат анализирани в най-добрите лаборатории на света. Учените се надяват да отговорят на един от основните въпроси на теологията, философията и изследването на космоса - "сами ли сме в огромната космическа пустиня, ... или животът е много по-често срещан. Дали той възниква винаги когато и където има подходящи условия" - каза Кен Уилифорд, заместник научен ръководител на проекта.

"Пърсивиърънс" е третият космически апарат, пристигнал до Марс за малко повече от седмица. Два апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета на 9 и 10 февруари. Китайският апарат "Тянвън-1" има малък роувър, който ще бъде спуснат на Марс през май или юни.

И трите мисии полетяха през юли миналата година, за да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха разстоянието от 480 милиона километра за седем месеца.

Два стари апарата на НАСА още работят на повърхността на Марс - "Кюриосити" и "Инсайт".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини