13 °C

Марсианският роувър на НАСА кацна успешно на Червената планета

Марсиансият роувър Perseverance на НАСА  успешно кацна тази вечер в 22:55 ч. българско време в кратера Джезеро на Марс.

"Perseverance" ("Постоянство") пропътува 471 милиона км от изстрелването си на 30 юли 2020 г. 

След седемте минути на тровожно очакване на фазата "навлизане, спускане и кацане" Червената планета приюти новия си над 10-тонен посетител.

Малко след кацането роувърът изпрати първата си снимка на Земята.

НАСА заяви, че спускането на роувъра "Пърсивиърънс" на Марс е преминало без грешка и той е попаднал точно на "паркомястото си" - сравнително равен терен сред опасни скали в кратера Джезеро, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко часа след кацането Мат Уолън, заместник-мениджър на проекта от НАСА, докладва, че роувърът е в "отлична форма".

Президентът Джо Байдън поздрави с кацането в Туитър: Днес доказахме още веднъж, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън възможностите ни".
Марс е опасно място за кацане и много мисии са се провалили там, включително и американски. За по-малко от три месеца през 1999 г. американски апарат не успя да навлезе в орбита, защото инженерите бяха объркали метричните и английските мерни единици, а друг се разби на повърхността след като двигателите се изключиха по-рано.

Наземният контрол чакаше безпомощно да получи сигнал, докато предварително програмираният космически апарат извършваше сложните маневри. Той навлезе в марсианската атмосфера с 19 500 км/ч, или 16 пъти колкото скоростта на звука, забави при падането, освободи 21-метров парашут, след това използва насочвана с ракетни двигатели платформа, наричана въздушен кран, за да спусне роувъра през последните 18 м до повърхността.

Сигналът, потвърждаващ кацането, пристигна след 11,5 минути. В залата за контрол на полета избухнаха ръкопляскания.

"Пърсивърънс", или "Пърси", както е галеното име на марсохода, малко след това изпрати две черно-бели снимки на повърхността, като на едната от тях се вижда сянката, която хвърля.

"Това наистина е най-изключителната, невъобразимо сложна и с исторически потенциал кампания" - каза Дейвид Паркър, директор на Европейската космическа агенция за изследвания на космоса с хора и роботи.

Стив Юрчик, изпълняващ длъжността директор на НАСА, също поздрави екипа за постижението. "Какъв престиж за екипа. Какъв изумителен екип - успя да се справи с всички трудности и предизвикателства, свързани с кацането на роувър на Марс. Плюс предизвикателствата на Ковид. Изумително постижение."

Бившият астронавт и главен учен на НАСА Джон Грунсфелд написа в Туитър, че кацането на "Пърсивиърънс" е "добрата новина и вдъхновение, които ни трябват сега. Напомня ни, че ще устоим на Ковид и политическите вълнения и най-доброто предстои".

"Сега започва невероятната наука" - каза на пресконференцията след кацането Томас Зърбъкен, научен ръководител на мисията от НАСА, като театрално скъса резервния план, подготвен в случай на неуспех, и го хвърли зад гърба си.

"Пърсивиърънс" - най-големият и сложен роувър на НАСА, е деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс. Досега само САЩ могат да се похвалят с това.

Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. Той се насочи за кацане в най-малката и трудна цел, избирана от НАСА досега - ивица от древна речна делта, обсипана със скали и кратери. През следващите две години "Пърси" ще използва двуметровата си ръка, за да сондира и събира проби с надежда, че те може да съдържат признаци от микробен живот в миналото. Образците ще бъдат запечатани и складирани, за да бъдат взети от друг роувър и върнати на Земята, може би през 2031 г. с помощта на Европейската космическа агенция.

Единственият начин да се потвърди или изключи съществуването на живот на Марс в миналото е пробите от планетата да бъдат анализирани в най-добрите лаборатории на света. Учените се надяват да отговорят на един от основните въпроси на теологията, философията и изследването на космоса - "сами ли сме в огромната космическа пустиня, ... или животът е много по-често срещан. Дали той възниква винаги когато и където има подходящи условия" - каза Кен Уилифорд, заместник научен ръководител на проекта.

"Пърсивиърънс" е третият космически апарат, пристигнал до Марс за малко повече от седмица. Два апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета на 9 и 10 февруари. Китайският апарат "Тянвън-1" има малък роувър, който ще бъде спуснат на Марс през май или юни.

И трите мисии полетяха през юли миналата година, за да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха разстоянието от 480 милиона километра за седем месеца.

Два стари апарата на НАСА още работят на повърхността на Марс - "Кюриосити" и "Инсайт".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини