3000 лв. да бъдат отпуснати за спасяване на кучета предлага заместник-кмет

Сдружението с нестопанска цел „Спасителен център за кучета „Подай лапа“ се нуждае от средства, за да може да развива дейността си. Сдружението се е обърнало и към Община Първомай с молба да  бъде подпомогнато с 5000 лв., като в заявлението им се посочва, че Сдружението подпомага органите на местното самоуправление   при изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.  Заместник-кметът Ружди Салим е внесъл докладна до ОбС, в която предлага да бъдат отпуснати 3000 лв.  

Сдружението е учредено от доброволци, които имат за цел предоставяне на помощ, защита и подслон на нуждаещите се безстопанствени кучета, както и осигуряване на адекватно лечение, отглеждане и намиране на временен или постоянен дом на животните.

Средствата, Сдружението ще използва за  задължителни манипулации, обезпаразитяване, ваксинация, кастрации, осигуряване на подходящи условия и обслужване след манипулациите, осигуряване на дом, намиране на осиновители, осигуряване на терен и изграждане на спасителен център за безстопанствени животни на територията на гр.Първомай, като при всички тези дейности се съблюдава националното законодателство.

В същото време се работи по довършването на обекта, в който са настанени прибраните кучета, за да може той да бъде регистриран, съгласно Закона за защита на животните. Наемът му е 300 лв. на месец, която означава, че предложената сума от 3000 лв. няма да е достатъчна да покрие дори само това перо. В Центъра  към момента е изградена ограда, поставени са врати, прекарана е и „мръсна” канализация, изцяло с финансови средства от дарения и безвъзмезден труд. Предстои изграждането на клетки, поставяне на допълнителни вътрешни врати, прекарване на „чиста” вода, оборудване на помещение за ветеринарно-медицинска помощ, ремонт на част от покрива и други.

От регистрирането си, Сдружението е спасило 28 безстопанствени кучета, като всички от тях са преминали през необходимото обезпаразитяване и ваксинация. Седем от тези животни вече са осиновени. За другите  се полагат ежедневни грижи. От тях  4 вече са кастрирани.

До този момент обгрижването и манипулациите на животните се поемат изцяло от членовете на сдружението и получени дарени.

Дарения в полза на Сдружението се събират в кутии, поставени във ветеринарната аптека на д-р Вангелов и магазин „Феерия“.

Решението каква сума ще бъде отпусната трябва да вземат общинските съветници на предстоящата редовна сесия на 25 февруари от 16.30 часа.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Още новини

Последни новини