13 °C

3000 лв. да бъдат отпуснати за спасяване на кучета предлага заместник-кмет

Сдружението с нестопанска цел „Спасителен център за кучета „Подай лапа“ се нуждае от средства, за да може да развива дейността си. Сдружението се е обърнало и към Община Първомай с молба да  бъде подпомогнато с 5000 лв., като в заявлението им се посочва, че Сдружението подпомага органите на местното самоуправление   при изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.  Заместник-кметът Ружди Салим е внесъл докладна до ОбС, в която предлага да бъдат отпуснати 3000 лв.  

Сдружението е учредено от доброволци, които имат за цел предоставяне на помощ, защита и подслон на нуждаещите се безстопанствени кучета, както и осигуряване на адекватно лечение, отглеждане и намиране на временен или постоянен дом на животните.

Средствата, Сдружението ще използва за  задължителни манипулации, обезпаразитяване, ваксинация, кастрации, осигуряване на подходящи условия и обслужване след манипулациите, осигуряване на дом, намиране на осиновители, осигуряване на терен и изграждане на спасителен център за безстопанствени животни на територията на гр.Първомай, като при всички тези дейности се съблюдава националното законодателство.

В същото време се работи по довършването на обекта, в който са настанени прибраните кучета, за да може той да бъде регистриран, съгласно Закона за защита на животните. Наемът му е 300 лв. на месец, която означава, че предложената сума от 3000 лв. няма да е достатъчна да покрие дори само това перо. В Центъра  към момента е изградена ограда, поставени са врати, прекарана е и „мръсна” канализация, изцяло с финансови средства от дарения и безвъзмезден труд. Предстои изграждането на клетки, поставяне на допълнителни вътрешни врати, прекарване на „чиста” вода, оборудване на помещение за ветеринарно-медицинска помощ, ремонт на част от покрива и други.

От регистрирането си, Сдружението е спасило 28 безстопанствени кучета, като всички от тях са преминали през необходимото обезпаразитяване и ваксинация. Седем от тези животни вече са осиновени. За другите  се полагат ежедневни грижи. От тях  4 вече са кастрирани.

До този момент обгрижването и манипулациите на животните се поемат изцяло от членовете на сдружението и получени дарени.

Дарения в полза на Сдружението се събират в кутии, поставени във ветеринарната аптека на д-р Вангелов и магазин „Феерия“.

Решението каква сума ще бъде отпусната трябва да вземат общинските съветници на предстоящата редовна сесия на 25 февруари от 16.30 часа.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Хороскоп за 24.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
24 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
24 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
24 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
24 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
24 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
24 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
24 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
24 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
24 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
24 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
24 фев 2021
Последни новини