16 °C

Изкуствен интелект „предсказва следващия коронавирус“

Екип учени използва изкуствен интелект (AI), за да разбере къде може да се появи следващият нов коронавирус. Каква е вероятността да се появи нова коронавирусна пандемия? Много по-голяма от това, което осъзнаваме.

Изминаха почти две десетилетия, откакто опасен коронавирус заплаши с глобална пандемия. Миналата година тази заплаха се появи като смъртоносна нова версия, наречена SARS-CoV-2.

Светът все още не се е измъкнал от кризата на COVID-19, въпросът дали - и кога - ще видим как още един член на семейството се появява в близко бъдеще привлича вниманието на изследователите. Откритията им трябва да повишат нашата готовност.

Неотдавнашно изследване с помощта на машинно обучение се опита да предскаже от кои бозайници биха могли да тръгнат множество щамове коронавирус, позволявайки на патогените да се смесят и да предизвикат COVID от следващо поколение.

Констатациите говорят за близо десетина пъти повече асоциации на коронавирус-приемник, отколкото прогнозите, базирани само на наблюдения.

Те също така откриват над 30 пъти потенциалните гостоприемници, които биха могли да приютят SARS-CoV-2 и да му позволят да се рекомбинира в нещо по-страшно, и над 40 пъти повече видове от тези, за които преди се е подозирало, че са гостоприемници на няколко коронавирусни подродове.

Проучването, проведено от изследователи от Университета в Ливърпул във Великобритания, не може да ни каже къде и дори кога ще възникнат пандемии, но предполага, че настоящите ни модели на коронавирусната екосистема се нуждаят от сериозна корекция.

Макар семейството на шиповите вируси сега е синоним на локдауни и високата смъртност, повечето от членовете му са относително безобидни. Вероятно в миналото сте преживявали инфекции като сезонна хрема.

Има четири рода, съставяващи семейството на коронавирусите, озаглавени просто алфа, бета, гама и делта, които по различен начин заразяват голямо разнообразие от бозайници и птици.

От всички само алфа и бета коронавирусите съдържат варианти, които заразяват хората, като последните от тях имат тежки щамове на остър респираторен синдром (SARS).

Само върхът на айсберга

Вирусите редовно разбъркват гените си и прекодират генома си, тъй като заразяват гостоприемниците си, прибягвайки до интелигентни нови методи за проникване в клетките, избягване на защитата на имунната система или дори прескачане към нови животни, пораждайки това, което наричаме нови видове и щамове.

Само за да стане всичко по-объркващо, членовете на различни групи могат да се събират в едни и същи тъкани на гостоприемника и да обменят нови зловредни инструменти, пораждайки все по-мощни комбинации, които издигат разпространението на вируса на съвсем ново ниво.

Проследяването на тази размяна не е лесно. Изследователите все още се опитват да установят точния произход на SARS-CoV-2, като в момента повечето доказателства сочат прилепите.

Благодарение отчасти на невероятно здравата им имунна система, много видове прилепи могат да приютят редица вируси незабелязано за дълго време, като им дават шанс да смесват и съчетават своите гени.

Оттам скокът в човешкия гостоприемник изисква просто случайна среща или директно, или чрез междинен гостоприемник, като панголин, донесен в цивилизацията заради месото си.

Дали това е бил просто лош късмет или неизбежност зависи изцяло от честотата на рекомбинационните събития. И отговорът на този въпрос зависи от това какво знаем за разнообразието на вирусите, техните потенциални гостоприемници и обстоятелствата, при които се срещат.

Вирусолозите не са напълно наясно за тези неща, но също така са убедени, че са виждали само върха на епидемиологичния айсберг, когато става въпрос за вируси, които незабелязано прескачат от вид на вид, особено в дивата природа.

В този случай компютъризираните алгоритми са създадени, за да намерят модели сред три различни, но допълващи се перспективи - геномни характеристики в родословното дърво на вируса, характеристики на стотици потенциални гостоприемнибозайници и характеристики на мрежата вирус-гостоприемник.

Кредит: European Molecular Biology Laboratory

Резултатите разкриват някои тайни на членовете на семейството на коронавирусите. И тъй като все още циркулира SARS-CoV-2, е ясно, че има огромен потенциал за образуване на комбинации, които бързо могат да излязат извън контрол.

Наблюденията досега показват, че има само четири бозайници, които не са хора, за които е известно, че могат да се заразяват както SARS-CoV-2, така и един друг коронавирус.

Когато се вземат предвид данните на изследователите, има 126 гостоприемни на SARS-CoV-2 и 2544 общо уникални взаимодействия, които биха могли да научат SARS-CoV-2 как да се върнат с двойна сила.

„Всеки от тези SARS-CoV-2 гостоприемници, които са и гостоприемници на други коронавируси, са потенциални рекомбинационни гостоприемници, при които нови коронавируси, получени от SARS-CoV-2, могат да бъдат генерирани в бъдеще“, обясняват изследователите .

"Това не е причина да се демонизират тези видове", подчертава членът на екипа д-р Мая Варде (Maya Wardeh), като посочва, че "разпространението" на вирусите в човешките популации обикновено е свързано с човешки дейности като търговия с диви животни и земеделие.

"Но на практика е невъзможно да се изследват всички животни през цялото време, така че нашият подход дава възможност за определяне на приоритетите. Той показва, че това са видовете, които трябва да се наблюдават", добавя изследователят от Университета в Ливърпул.

Учените казват, че „идеалното“ използване на тази техника би било да помогне за откриването на вирусите, докато се рекомбинират.

„Ако успеем да ги намерим, преди да влязат в хората, тогава бихме могли да работим върху разработването на лекарства и ваксини и на първо място - да спрем попадането им в хората", отбелязва д-р Маркус Благроув (Marcus Blagrove), вирусолог от Университета в Ливърпул, участник в проучването.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини