БСП настоява веднага да бъде разгледан текстът за видеонаблюдение на изборите

БСП настоява веднага да бъде разгледан текстът за видеонаблюдение на изборите. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова на поредната среща, инициирана от левицата, с партии и организации за общ фронт за честни избори.

"С днешната среща - поканени са 12 организации, ставаме над 50, които приемаме една обща декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори. Всички ние настояваме веднага да се внесе за разглеждане в парламента нашето предложение за видеонаблюдение на изборния ден - по-точно за броенето на бюлетините вечерта и съставянето на протоколите", каза Нинова. Тя отбеляза, че законопроектът на БСП за промени в Изборния кодекс е внесен на 21 януари и до ден днешен няма движение по него.

"Въпреки настояването ни, нито една комисия - нито правна, нито друга комисия го е разгледала. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението", коментира лидерът на БСП.

Според нея има достатъчно парламентарно време за промяна на този текст в Изборния кодекс. "Когато има лобистки закон, сме гледали ужасяващи практики - да се гледа на две четения в един и същи ден, без възможност дори да внасяме предложения между първо и второ четене. Така че когато управляващите искат, могат да го направят", посочи Нинова.

Относно общия фронт за честни избори, лидерът на БСП съобщи, че са поканили на среща и "Демократична България", и Мая Манолова. Имахме разговор с "Демократична България", разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно - ние с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа "Ти броиш", добави Нинова. "Мая Манолова нито отговори, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея", коментира тя.

Попитана дали се обмисля допитване в БСП и по отношение на издигането на президента Румен Радев за втори мандат, каквато идея изрази Кирил Добрев, Корнелия Нинова коментира, че в БСП такива важни въпроси се решават от колективните органи. Така че всеки, който има някакво предложение, да го внесе, Националният съвет като колективен орган ще вземе отношение, добави тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    дон Воайор
    2 -2
    18:09, 12 фев 2021
    На камерите ще се виждат ясно цепките на Мая и Корни!
Последни новини