Кардиолог: Студеното време е най-опасно за тези, които още не знаят, че са със сърдечно заболяване

Хората със сърдечно-съдови заболявания са уязвими при рязката промяна на температурите. Дори при редовно лечение хипертониците могат да усетят повишаване на стойностите на кръвното в студените дни, това каза по БНР д-р Михаела Михайлова, специалист от Център "Градска кардиология" и преподавател в Медицинския университет.

По думите на д-р Михайлова студеното време е особено рисково е за хора, които още не знаят, че са със сърдечносъдовото заболяване. Това са хора над 50. Това може да бъде първи симптом и един прекрасен слънчев мразовит ден да се превърне в деня, в който някой е получил инфаркт“, коментира тя.

„Тази сутрин е минус 7 градуса в София, но се усеща като минус 17. Това означава значително охлаждане при излизане навън. Тези от нашите пациенти, които знаят, че имат исхемична болест на сърцето и са усещали гръдна болка, вероятно са били предупредени от своите лекари, че при излизане от топло на студено биха могли отново да имат подобни оплаквания: тежест в гърдите, по-силна болка, дискомфорт", обясни кардиоложката.

За тази група хора д-р Михайлова препоръчва освен редовния прием на лекарствата и топлите дрехи, преди излизане да впръскват под езика нитрат спрей, който да им помогне „да преодолеят този първоначален шок“.

Пациентите с високо кръвно могат да установят, че дори при редовно лечение и регулирана хипертония има тенденция за повишаване на стойностите на кръвното в студените дни.

Д-р Михайлова коментира и какви са усложненията след преболедувана коронавирусна инфекция:

„Около 60% от пациентите имат поне малък перикарден излив след прекараната вирусна инфекция. Това не е тежко състояние, но хората се притесняват, а просто трябва да мине време. С малко допълнителна терапия това ще изчезне.“

При депресията и тревожността се усеща нарастване на случаите, отбеляза кардиологът.

„Много млади хора идват на профилактичен преглед, но след това споделят, че имат определени усещания от типа на тревожни разстройства, панически атаки. Всички сме подложени на хронично напрежение повече година и няма начин да не се отрази – и на нас, и на пациентите ни.“

Много често проблемът не е кардиологичен, а емоционален и психологически, допълни Михаела Михайлова.

„Моят съвет е - при най-малкото усещане, че нещо става със сърцето, хората да си правят изследвания.“

Подходящо е да се направи холтер ЕКГ, 24-часово безболезнено изследване на сърдечната дейност, както и ехокардиография, която показва структурата на сърцето и как то функционира.

В условията на коронавирусна инфекция хората със сърдечно-съдови заболявания трябва стриктно да спазват терапията си и ако е необходимо тя да бъде допълнена със средства, които да намалят холестерола, кръвосъсирването, ритъмните нарушения, поясни кардиологът.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини