Безмилостният свят на "Бялата кралица"

Драматичен сериал по книга = бройте ни със сигурност. А примерите не са нито един, нито два. Този път ние обръщаме поглед към "Бялата кралица" (2013 г.).

Сериалът, базиран на книгите на Филипа Грегъри "Войната на братовчедите", за 10 епизода ни потапя в свят на безмилостни игри за едничката възможна върховна цел - трона на Англия.

Годината е 1464, Англия преди династията на Тюдорите да поеме управлението. В страната бушува война кой да е законният владетел. В главната роля на задкулисните борби и машинации са семействата Йорк и Ланкастър. И всяко иска своето.

Тук на преден план излизат три жени - Маргарет Бофорт (Аманда Хейл), Елизабет Удвил (Ребека Фъргюсън) и Ан Невил (Фей Марсей).

Всяка от тях е решена на всичко, за да се домогне до властта и да оцелее в един истински безмилостен свят. И това да съблазнят когото е нужно, е само малка част от игричките им.

Аманда Хейл, която познаваме от "Невидимата жена" (2013 г.) и "Аз, вещицата", разказва повече за своята героиня в "Бялата кралица".

С какво ви привлече ролята на Маргарет Бофорт?

Намирам за впечатляващи хората, които по някакъв начин са оставили името си в историята, и дори са я променили. Без значение дали са политици, или са просто хора на изкуството.

И разбира се, вечният въпрос: Заслужаваше ли си? Нямаше ли да е по-добре просто да се опитам да бъда щастлив с това, което имам, вместо да се боря през цялото време? Но за тези хора не се пишат истории...

Почти невъзможно е да изпитваш само едно чувство към Маргарет. Има нещо магнетично в усиления начин, по който се бори срещу обстоятелствата.

Как се подготвихте за ролята?

Четох много за този исторически период. И за конната езда, разбира се, защото ми се налагаше да яздя доста. Проучих и вълците. Гледах много документални филми за тях и за поведението им, защото нещо в Маргарет ми напомня на вълк.

Каква е основната мотивация на Маргарет?

Едно от най-завладяващите неща е идеята, че тя трябва да изкупи греховете на баща си. Той се е самоубил, докато Маргарет е била още бебе. А във времена, в които религията се е възприемала по толкова различен начин, мисълта, че душата му е отишла в Ада, е била непоносима.

Идеята също така е да качи сина си на трона и да възстанови дома на Ланкастър по някакъв начин, за да изкупи греховете на семейството си пред очите на Бог.

Защо я наричат Червената кралица?

Маргарет Бофорт е от рода на Ланкастър, а техен символ е червената роза. След това се превръща в майката на краля, затова мисля, че Филипа Грегъри (авторката на романите - бел. ред.) е решила да я нарече Червената кралица.

Колко исторически достоверни смятате, че са истории за нея?

Кой знае? Имам предвид, че за всичко, което се е случило толкова назад във времето, има оскъдна фактическа информация, на която може да се вярва. Останалото е въображение и слухове.

Хората са склонни да вземат най-вълнуващата версия и да се придържат към нея. Така че, ако ще пишете история, предполагам, ще се придържате към такава.

Какви предимствата и недостатъците носи за Маргарет фактът, че живее в един предимно мъжки свят?

Най-голямото предимство да си жена по онова време е по-малката вероятност да умреш на бойното поле. Но пък недостатъкът е, че те третират като вещ.

Още на 12-годишна възраст Маргарет забременява - тя е единствената жена в династията на Ланкастър, която може да роди наследник. Ето защо семейството ѝ е искало да я омъжи възможно най-рано.

Почти е загубила живота си при раждането, защото е била дете и дребна за възрастта си. Мисля, че е лудост да искаш да си жена по онова време.

Религията ли е пътеводната звезда на Маргарет? И каква е връзката ѝ с Жана д'Арк?

В историята на Филипа изглежда така. Бог е бил навсякъде. Ако не спечелиш дадена битка, означава, че Бог не е бил на твоя страна. Всичко е било някакъв знак, в двора е имало астролози и вярването в съдбата и че всичко е контролирано от по-висша сила е било по-дълбоко.

Но лично за нея мисля, че любовта и вниманието, които не е получавала от майка си, са я накарали да иска признание - отчаяно, дори от Бог.

Тогава, още докато е дете, легендата за Жана д'Арк е все още прясна в спомените на всички. Затова и тази история става ѝ толкова близка. Защото на милиони километри има едно провинциално момиче, което говори с Бог и става известна и обичана именно заради това.

Вписва ли се Маргарет в кралския двор изобщо?

В началото не особено. Тя просто не е добра в това. Не я бива да крие чувствата си, което е ключово за оцеляването в двора. Но когато се омъжва за Стенли и получава някаква позиция, започва да се учи как да се справя.

Как бихте описала жените и мъжете от "Бялата кралица"?

Не мисля, че могат да се генерализират, те са толкова различни. Но пък всички са оцеляващи - трябва да си нащрек с всеки около теб през цялото време, за да оцелееш.

И всички са обсебени един от друг, така че никой никога не може да е спокоен. Всеки мисли няколко хода напред, не се чувства и сигурен, защото всеки момент може да бъде отстранен от мястото си. А те отчаяно искат да са там.

Как бихте описали сериала с една дума?

Мисля, че е наистина безмилостен. Един безмилостен свят.

Нов епизод на "Бяла кралица" се излъчва всяка сряда от 22 ч. по Epic Drama

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини