Русия изгони дипломати от Германия, Полша и Швеция

Русия обяви, че дипломати от европейски държави са участвали в демонстрациите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, и ги изгони, като предизвика гневни реакции в трите засегнати страни.

Действията на дипломатите от Германия, Полша и Швеция са "неприемливи", съобщи руското външно министерство.

На станалото вече реагира германският канцлер Ангела Меркел. По време на онлайн конференция по въпросите на отбраната, в която участва и френският президент Еманюел Макрон, тя каза, че е научила по време на разговора. "Смятаме, че изгонването им не е оправдано", заяви Меркел и изрази готовност да бъдат наложени нови санкции на Москва.

Решението бе обявено часове след срещата на руския външен министър Сергей Лавров с върховния представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел. Меркел защити контактите на Борел и визитата му в Москва с думите, че е "дълг" на Европа да поддържа диалог въпреки трудностите.

Швеция определи случилото се като "напълно необосновано", а Полша призова Москва да размисли и извика руския посланик във външното си министерство. Преди това германската дипломация предложи на Русия да промени мнението си, за да не последва дипломатически отговор.

В изявление, публикувано и на руски от Европейската служба за външна дейност, Борел каза, че научил за решението за изгонване на дипломати по време на срещата с Лавров и го осъдил, отхвърляйки обвиненията от Русия към ЕС и настоял да се преразгледа тази постъпка.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    майдан
    0 0
    13:06, 7 фев 2021
    няма да мине.
  • 2
    На шведите проблем са арабите. Дори ще се наложи Русия да им спасява задниците. Помнете това. Араби ще порят русите шведки и аналните им хулигани ще гледат безпомощно. Това е бъдещето на швеция.
Последни новини