Джеф Безос се оттегля като главен изпълнителен директор на Amazon

Основателят на "Амазон" Джеф Безос ще напусне поста главен изпълнителен директор, обяви компанията във вторник. Промяната на ръководството ще приключи през втората половина на 2021 г.

Безос, който ще остане изпълнителен председател на управителния съвет, ще предаде управлението на Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon Web Services, бързоразвиващия се бизнес в облачните услуги.

Изненадващата новина дойде, след като "Амазон" публикува последните си финансови резултати. Малко компании са процъфтявали като "Амазон" по време на пандемията и през последните три месеца на годината компанията за първи път е регистрирала продажби от над 100 млрд. долара.

57-годишният Безос основава "Амазон" през 1994 г. и изгражда от онлайн книжарницата една от най-големите компании в света, натрупвайки състояние от близо 200 млрд. долара. Комапнията сега е доминираща сила в облачните изчисления, хранителни стоки, електрониката и развлеченията и в нея работят над 1.1 милиона души.

"Да бъдеш главен изпълнителен директор на "Амазон" е голяма отговорност и това отнема много. Когато носиш такава отговорност, е трудно да обърнеш внимание на нещо друго", заяви Безос в писмо до служителите във вторник.

"Като изпълнителен председател ще продължа да се занимавам с важни инициативи на "Амазон", но също така ще имам времето и енергията, които са ми необходими, за да се съсредоточа върху Day 1 Fund, the Bezos Earth Fund, Blue Origin, "Вашингтон пост" и другите ми страсти. Никога не съм имал повече енергия и тук не става въпрос за пенсиониране. Изключително съм развълнуван от въздействието, което мисля, че тези организации могат да имат", добави той.

Джеф Безос и компанията му са замесени във всичко - от доставка на стоки и стрийминг на видео до облачни услуги и реклама. Според списъка на милиардерите на Форбс личното състояние на Безос е 196.2 млрд. долара.

Миналата година компанията се разрастна стремително, тъй като пандемията предизвика скок в онлайн пазаруването. Фирмата отчете 386 млрд. долара продажби през 2020 г., което е с 38% повече от 2019 г. Печалбите почти са се удвоили и са нараснали до 21.3 млрд. долара.

При обявяването на плановете си Безос заяви, че ще продължи да се фокусира върху нови продукти и ранни инициативи. Промяната на върха идва и в момент, когато Безос придобива все по-голям обществен профил.

Той премина през публичен развод, стана мишена на активистите за условията на труда в компанията и неравенството и използва състоянието си за развитие на други бизнеси, като компанията за проучване на космоса Blue Origin и вестник "Вашингтон пост".

"Амазон" също е изправена пред все по-голям контрол от страна на регулаторите, които поставят под съмнение монополната й позиция. А доминацията в облачните услуги е все по-оспорвана от други технологични фирми, като "Майкрософт" и "Алфабет".

Анди Джаси е в "Амазон" от 1997 г. насам и помага за разработването на Amazon Web Services, която отдавна се разглежда като двигател на печалбата на компанията.

Amazon Web Services (AWS) - която осигурява облачни изчисления и съхранение за много правителства и компании - се превърна в един от най-важните бизнеси на компанията, като е отговорна за 10% от продажбите през последното тримесечие и 52% от печалбите на компанията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини