Таксита без водачи вече обслужват пътниците в Китай

След много тестове вече е възможно наистина да си викнете такси без шофьори - за съжаление за сега само в Китай. AutoX стана първият в страната превозвач, който предлага обществени превози в автономни превозни средства без шофьори. Ще трябва да се запишете за пилотна програма в Шенжен и да използвате кредити за членство, но след това можете да скочите в модифициран Chrysler Pacifica, за да пътувате из града, без да имате друго човешко същество за шофьор.

Както при Waymo One, има отдалечена опция за помощ, ако имате нужда от нея. Можете да говорите с представители на поддръжката на клиенти, ако имате въпроси или се нуждаете от помощ.

AutoX е нетърпелива да изтъкне способността на своето роботизирано такси да се справя с реални условия след няколко усилени месеци на стрес тестване. В демонстрационно видео (по-долу) микробусът без шофьор знае как безопасно да премине покрай паркирано превозно средство и да се справи със скутер, минаващ на червена светлина. Превозните средства използват комбинация от LiDAR, радар и сензор за сляпо място, за да усетят околната среда.

Пълната роботизация на автомобилите без водачи е все още много рядка по света и ще е необходима комбинация от усъвършенствана технология и актуализирана регулация, преди тези коли да са относително често срещани. Това обаче е важна стъпка в тази посока. Усилията може да получат тласък в настоящия климат. Пандемията от COVID-19 добави риск към конвенционалното споделено пътуване и шофиране както за шофьори, така и за пътници, а премахването на шофьорите може да направи това един от най-безопасните варианти за пътуване за хора без собствени автомобили.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини