Космическият хеликоптер на NASA е само на месец от Марс

Смятали ли сте някога, че ще може да мечтаете за деня, в който ще видите хеликоптер в космоса? Е, спокойно, и този миг идва - „Марсианският хеликоптер“ Ingenuity на NASA е на един месец от кацане на Червената планета.

Понастоящем Ingenuity е на борда на марсохода Perseverance на NASA, който е най-новия американски марсоход. Това е първата американска мисия на Марс от InSight през 2018 г., но това е само една от трите мисии, изпратени на Марс през 2020 г., заедно с орбиталната сонда Hope на ОАЕ и китайския апарат Tianwen-1.

Въпреки, че всички те са много вълнуващи, именно Ingenuity ще бъде първият хеликоптер, който всъщност ще бъде изпратен в космоса. NASA очаква той да стигне до Марс на 18 февруари.

„Хеликоптерът Ingenuity на NASA е първият летателен обект, изпратен от човечеството на друга планета в опит за полет с контролиран двигател“, обяснява NASA в прессъобщение. „Ако експерименталната програма за полетни изпитания успее, върнатите данни могат да бъдат от полза за бъдещи изследвания на Червената планета чрез добавяне на въздушно измерение, което днес не е налично.“

Хеликоптерът е доста малък, подобен на средно голям комерсиален дрон и е оборудван с два ротора от въглеродни влакна. Те ще се въртят при около 2400 об/мин в различни посоки, така че да стабилизират плавателния съд в полет. Тази скорост на въртене е в пъти по-бърза от тази, използвана от пътническите хеликоптери на Земята, поради по-малкия им размер и по-тънката атмосфера на Марс. Тъй като там въздухът е по-тънък, роторите трябва да положат много допълнителна работа, за да генерират същото издигане, което биха произвели на нашата планета.

Ако всичко върви добре, Ingenuity може напълно да промени начина, по който изследваме Марс и други планети с атмосфера. Досега използвахме всъдеходи, които имат доста предимства (наземните превозни средства имат голяма енергийна ефективност, тъй като не е необходимо да останат на височина, а теглото е много по-малко). Те обаче са и много по-бавни от всички други превозни средства като цяло, тъй като трябва да се борят с характеристиките на терена.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини