ЕС приключи одобрението на ваксината на "АстраЗенека"

Европейската комисия съобщи, че издава пазарен достъп за ваксината на "АстраЗенека" срещу Ковид-19, одобрена по-рано и от Европейската агенция по лекарствата.

Това е третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна". Комисията отбелязва, че сега очаква изпълнение на договора за доставка на до 400 милиона дози от третата ваксина до края на годината.

Тази седмица ЕК и "АстраЗенека" влязоха в открит спор за доставките на ваксината, след като производителят съобщи, че не е в състояние да осигури нужните количества. Лекарствената агенция поясни, че тази ваксина е ефективна в 59,9 на сто от случаите. 

Засега агенцията не знае дали ваксината предотвратява пренасянето на вируса на болестта, дали въздейства на мутациите на вируса и колко дълго осигурява защита. От агенцията отбелязаха, че тази ваксина би улеснила имунизацията в Европа, защото се съхранява и пренася по-лесно. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    Издава пазарен достъп
    0 0
    01:36, 1 фев 2021
    Не знаела колко дълго осигурява защита. Баси. Корупцията е главно в западнала европа. едни чичковци прибраха едни пари а ние и вие ще се бодем с отрова.
Последни новини