"Прозрачност без граници”: България остава на последно място в ЕС в справянето с корупцията

България е на последно място в ЕС по ниво на справяне с корупцията. Това показват резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2020 година на базираната в Берлин международна неправителствена организация "Прозрачност без граници" (Transparency International). В София тези резултати бяха представени от българската Асоциация "Прозрачност без граници".

Изследването се публикува всяка година от 1995-та насам и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. То се прави на базата на независими изследвания.

Българската позиция в индекса според "Прозрачност без граници" означава, че страната се справя най-зле в рамките на ЕС с проблема "корупция". Страната ни е с индекс 44 и заедно с Унгария и Румъния се нарежда на последно място сред държавите-членки. В световен план България е на 69-то място.

По скалата на индекса нула означава "силно корумпирана държава", а 100 - "много чиста от корупция" страна.

Изследователите посочиха, че индексът е изготвен в контекста на кризата с Covid-19, която е откроила проблема с неглижирането на социалните системи и е станала повод за ограничаване на отчетността на институциите и възпрепятстване на гражданския контрол.

Глобално, 2/3 от страните са с индекс под 50, което означава наличие на системен проблем с корупцията, като показва незначителен или почти никакъв напредък при справянето с корупцията, обобщи Калин Славов.

В ЕС най-сериозна негативна тенденция се отбелязва в Унгария, която от 55 точки през 2012 г. сега е с индекс 44. Дания, Финландия, Швеция и Швейцария са отличници по справяне с корупцията. Средният индекс за ЕС е 64.

По думите на Славов, някои изследвания вече говорят и за "авторитарен оттенък в начина на управление на държавата, който за съжаление ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията". Той допълни, че това се случва на фона на страни като Естония, Чехия и Гърция, които подобряват резултатите си в индекса.

Ваня Нушева коментира, че държавите, в които нивото на корупция е по-високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти в управлението. Тя отбеляза, че нарушението на граждански права под претекст за справяне с кризата Covid-19, не може да бъде подминато с мълчание.

Според Огнян Минчев, България се намира на последна позиция по справяне с корупцията от около 20 години. Като по думите му, това може би се дължи на обстоятелството, че не са правени институционални реформи у нас.

Изследването завършва с препоръки, които могат да съдействат за ограничаване на корупцията. Насоките, които имат общ характер заради спецификата на изследването, са четири - засилване на обществения надзор над институциите; осигуряване на прозрачни и конкретни процедури за обществени поръчки и средства; защита на демокрацията и насърчаване на гражданското участие; осигуряване на пълноценен достъп до информация.

Има връзка между корупцията и справянето с епидемията

Държавите с най-ниско ниво на корупция са с най-добри позиции в реакцията на здравните и икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от новия коронавирус. До този извод стига годишният доклад на "Прозрачност без граници" за миналата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Изследването прави заключението, че държави, които са с добро представяне, са инвестирали повече в здравеопазването. Такива страни са по-способни да осигурят всеобщо здравеопазване и е по-малко вероятно да нарушават демократичните норми.

Covid-19 не е просто здравна и икономическа криза. Това е корупционна криза, която в момента не успяваме да овладеем, посочва ръководителката на тази НПО Делия Ферейра Рубио.

САЩ удрят ново дъно в класацията, в условията на устойчив спад по времето на президента Доналд Тръмп. Техният резултат е 67. САЩ все пак са на 25-о място, което делят с Чили, изоставайки зад други западни демокрации. През 2019 г. резултатът на САЩ беше 69, през 2018 г. - 71, а през 2017 г. - 75.

Връзката между корупцията и реакцията на коронавируса може да се види по целия свят, според анализа на доклада.

Уругвай, например, има резултат от 71, което го поставя на 21-о място в списъка. Страната инвестира много в здравеопазването и има силна система за наблюдение на епидемологичната обстановка, което е било от полза не само за справянето с коронавируса, но и с други болести, като жълта треска и зика, посочват експертите от "Прозрачност без граници".

За разлика от Уругвай, Бангладеш, с резултат от 26 е на 146-о място в списъка, инвестира малко в здравеопазването, а корупцията процъфтява по време на епидемията. Тя се простира от даването на подкупи в здравните заведения до злоупотребите с помощи, пише в доклада.

"Прозрачност без граници" отчита, че корупцията засяга и медицинските доставки.

Дори в Нова Зеландия, която е на първо място като най-малко корумпираната държава, с резултат от 88, и е хвалена за реакцията си на пандемията, има място за подобрение, отбелязва неправителствената организация.

От общо 180 проучени държави, две трети събират под 50 от 100 възможни точки, а средният резултат е 43.

Първото място с 88 точки делят Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Сингапур, Швейцария и Люксембург с по 80.

Австралия, Канада, Хонконг и Великобритания имат по 77.

Сомалия и Южен Судан са най-зле с по 12 точки и са на 179-о място. Те са след Сирия - с резултат 14, Йемен и Венецуела - с 15, Судан и Екваториална Гвинея - с 16, Либия - със 17, а Северна Корея, Хаити и Демократична република Конго - с по 18.

От 2012 г., когато "Прозрачност без граници" започва да използва тази методология, някои страни са отбелязали значително подобрение. Гърция, например, е увеличила резултата си до 50 точки, Мианма вече има 28, а Еквадор - 39.

Същевременно, 22 държави са влошили представянето си. Сред тях е Ливан, загубил 5 точки до 25, Малави и Босна и Херцеговина са загубили по 7 точки и сега имат съответно 30 и 35.

Списъкът се съставя въз основа на 13 различни източници на данни.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    1
    1
    5 0
    13:55, 28 яну 2021
    Организираната престъпност в България си има правителство, парламент и прокуратура, к'ва борба срещу корупцията, к'ви пет лева.
Последни новини