Тойота си върна титлата на световен лидер по продажби през 2020-а

Японският автомобилен концерн Тойота мотор (Toyota Motor) е продал през календарната 2020-а над 9,53 милиона автомобила по света и е излязъл на първо място по този показател, предадоха световните агенции.

Този резултат е постигнат въпреки спада на продажбите, на компаниите, които са част от Тойота, като Дайхацу мотор (Daihatsu Motor) и Хино моторс (Hino Motors) с 11,2 на сто в сравнение с 2019-а, се посочва в комюникето на Тойота, цитирано от агенция Киодо.

В същото време главният конкурент на Тойота - германския автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) - е продал около 9,3 милиона коли през миналата година. Последният път, когато Тойота оглави тази класация, бе през 2015 година.

Въпреки отрицателното влияние на пандемията от новия коронавирус и спирането на работата на заводи на компанията, тя е успяла в края на годината да увеличи производството си до рекорден максимум в цялата си история. Основният двигател на този растеж е търсенето в Китай, който по-бързо от другите страни успя да се възстанови от проблемите, предизвикани от пандемията, отбелязва Киодо.

Продажбите на Тойота в Европа са пострадали най-малко в сравнение с други райони на света. Японската група е продала около 960 000 автомобила на Стария континент, което е с 8,5 на сто по-малко, отколкото през 2019 година.

Представител на Тойота, цитиран от Киодо, посочи днес, че агресивната стратегия на продажби с налагането на нови модели е допринесла за стабилните резултати през 2020 година в сравнение с отчитаното от други автомобилни групи.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини