Кафето и черният шоколад правят хората щастливи

Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи, докато газираните напитки, донътите и бургерите бързо могат да им "докарат" лошо настроение, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Допитването, обхванало 2000 души, показва кои хранителни продукти действат благоприятно върху човешките емоции или оказват противоположен ефект върху тях.

Резултатите от проучването показват, че са необходими само 16 минути след хапването на дадена храна, за да окаже тя осезаем ефект върху настроението.

Хейли Мъргет, бранд мениджър в компания Kallo, по поръчка на която е направено допитването, казва: "Не е изненадващо, че храни с високо съдържание на сол и мазнини като бургери, пица и чипс са на челните места в списъка с продукти, способни да накарат хората да се почувстват зле. За сметка на това свежи храни като плодове или ядки ни карат да се чувстваме добре, след като ги похапнем. Вярваме в силата на природата и във въздействието на природосъобразното хранене върху живота ни. Хранейки се по-естествено, ние зареждаме не само телата си, но и нашите умове и души".

Близо половината от участниците в допитването признават, че има храни, които ги карат да се чувстват добре, докато ги хапват, но скоро след това настроението им спада.

Една трета от анкетираните споделят, че разчитат на различни хранителни продукти, за да подобрят настроението си.

Проучването показва, че хората хапват дадени продукти и едва след това осъзнават, че им въздействат неблагоприятно около десет пъти месечно или над два пъти седмично.

Храните, които правят хората щастливи, са кафето, черният шоколад, гроздето, дребните безкостилкови плодове, йогуртът, яйцата, сьомгата, портокалите, ябълките, пъпешите, мангото, гъбите, авокадото, зелените листни зеленчуци, зеленият чай.

Сред хранителните продукти, които "скапват" настроението, са донътите, алкохолът, газираните напитки, енергийните напитки, бургерите, бонбоните, пицата, тортите, белият хляб, чипсът, млечният шоколад, сладоледът.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини