Кардиолог: За два месеца имаме пет деца с тежък миокардит след COVID-19

"Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда, а толкова приемаме за две години". Това каза по БНР д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Той опроверга твърденията, че децата по-рядко боледуват от новия вирус без усложнения, като подчерта, че пациентите, които са лекували, са на възраст между 2 и 16 години.

„Вирусът протича в две фази – първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела – клетките, които "тапицират" съдовете и тогава може да бъдат засегнати всички органи и системи. Най-често "предпочитанията" на вируса са към миокарда", обясни специалистът.

По думите му хората със сърдечносъдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези с лошо контролирана сърдечна недостатъчност. Това важи и за децата над 16 години със сърдечни проблеми, уточни д-р Димитров.

Специалистът коментира и нагласите за ваксиниране срещу COVID-19:

„Около 30 на сто от хората в страните от Европейския съюз казват „Да“ за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят. Най-високият процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват."

Според него аргументът, че няма достатъчно информация за ваксините не е убедителен, тъй като вече има достатъчно данни за одобрените ваксини и всеки, който проявява интерес, може да се запознае с тях.

Кардиологът изрази опасенията си, че ако хората не се убедят, че ваксината е безопасна и полезна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи да се имунизират.

„По отношение на ефективността и двете ваксини имат доказана ефективност в хода на проучванията (това е задължително, за да се получи разрешението за употреба и за ваксината на Пфайзер/Бионтех са изследвани близо 44 хиляди души) и тази ефективност е над 95 на сто. С един процент по-нисък са данните за ефективността на Модерна.

Д–р Димитров се е ваксинирал и поясни, че не е имал странични реакции.

„Всички приказки, които се чуват в медиите, за евентуална връзка в бъдеще на ваксините с автоимунни заболявания, онкологични заболявания, с невъзможност за забременяване, са неща, зад които не стои никаква фактология“, каза специалистът.

Д–р Димитров подчерта, че двете РНК ваксини, както и тази на Астра Зенека, имат идентични характеристики за пациента.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини