Какво поскъпна у нас през изминалата година

От Софийската стокова борса (ССБ) отчетоха, че през 2020 г. най-много търговски сделки са сключили за кашкавал, сирене и варива, но много активна е търговията на Стоковата борса с олиото и захарта.

На пресконференция в БТА председателят на ССБ Васил Симов обясни, че борсовата търговия е възможно най-безпристрастната дейност, която може да даде доста по-ясна картина, отколкото изкривените представи и желания от представителите в самата търговия.

Годишният оборот на ССР през 2020 г. е 446.20 млн. лв. Броят на сключените сделки през 2020 г. за ССР са общо 1376. Основната дейност, която осъщестява Стоковата борса, е анализът на цените. ССР искат да бъдат институцията, която дава информация за цените на стоките. Симов отчете, че през пролетта на 2020 г. петролът бил с нулева и отрицателна стойност и това блокирало търговията с петролната индустрия по света.

Има много рязък скок на цената на хранителните стоки в България. Слънчогледовото олио е най-поскъпналата стока с 23%, захарта също е вдигнала цената си с около 6%, оризът е една от малкото стоки, които поевтиняха в България - около 1.50 лв.

С 6% е поскъпнало брашното в България за изминалата година. Слънчогледът поскъпнал с 32%, а цената била 900 лв. за тон за миналата година. В сравнение с България, в Украйна цената на слънчогледа поскъпнала с 94%. Цената на хляба е малко по-висока от 10%.

Изпълнителният директор на ССР Десислава Иванова заяви, че превес в индустриалните стоки имат горивата. Горивата държат 88% от оборота на Софийската стокова борса. През 2020 г. от ССР най-активно са търгували с дизелово гориво и бензин, като в края на годината дизеловото гориво е намаляло с 40%, а бензинът - с 29%.

Газът се е изтъргувал на спад на цената с около 25%. Само горивата намаляват на годишна база, а при металите е обратно - поскъпват.

Иванова отчете, че цените на основните зърнени култури през изминалата година рязко скочиха. ССР сключили търговски сделки за хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица с около 5 млн. лв. (4 753 090.97 лв.). Маслодайният слъчоглед в края на 2020 г. се търгувал за около 850-900 лв. на тон, което е увеличение с 32% на годишна база. В последните месеци цената на рапицата на българския пазар се увеличи с около 5% и достигна нива от 710-730 лв. на тон.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини