Необичайните и екстравагантните начини, по които богатите харчат парите си

Какво е общото между най-богатите хора в света?

Отговорът на този въпрос е, че най-вече технологичните милиардери, начело с познатите ни имена, като Лари Елисън, Джеф Безос и Илон Мъск, харчат част от своето състояние за доста необичайни неща.

Разбира се, има и други, които живеят доста скромно, както и трети, които обявиха, че ще дарят поне половината от своето състояние за благотворителност, с което се включиха в инициативата Giving Pledge на Уорън Бъфет и Бил Гейтс.

Нека видим необичайните харчове на част от най-богатите хора в света. Business Insider обобщава тези покупки или инвестиции, които са различни от домове, коли и яхти.

Голяма част от милиардерите купуват имения и земя, но никой не купува повече земя от Лари Елисън. През 2012 г. основателят на Oracle закупи 98% от хавайския остров Ланай.

По време на пандемията той обяви, че няма да намали заплатите на 3000 местни, които работят за него на острова, а преди месец стана ясно, че Елисън вече се е преместил да живее на своя островен рай.

Той плаща 300 млн. долара за общо 360 000 дка земя и няколко курорта. Елисън планира да ползва земята си, за да тества електрически автомобили и соларни панели.

Мъск купува автомобил-подводница

Новият най-богат човек в света плати сумата от 920 хил. долара за подводницата-автомобил Lоtuѕ Еѕрrіt през 2013 г. Тя беше използва във филма „Шпиoнинът, ĸoйтo мe oбичaшe". За Мъск се знае, че е любител на филмите за Джеймс Бонд.

Безос инвестира 42 млн. долара в часовник

Вторият най-богат човек в света е вложил 42 млн. долара в изграждането на механичен часовник, който е вграден в планина в Тексас. Часовникът ще отброява времето само по веднъж на година и има специална стрелка за вековете. Очаква се той да може да работи поне 10 000 години.

Преди седем години Безос финансира експедиция, която откри два двигателя от ракетата-носител, която през 1969 г. изпрати на Луната пилотирания от Нийл Армстронг космически кораб "Аполо-11".

Съоснователят на Google Сергей Брин е инвестирал между 100 и 150 млн. долара за разработването на секретно въздухоплавателно средство в хангар на НАСА

Брин изпитва страст към въздухоплаването, като в миналото се е възползвал от корпоративния „парти самолет“ на Google за пътувания. Google използва изследователския център на НАСА (Ames Research Center ) под наем, като там се провеждат експерименти от 2015 г. насам.

Другият съосновател на компанията Лари Пейдж влага средства в летящи таксита.

Той финансира цели три компании, разполагащи с проекти за летящи коли. За момента обаче не е ясно каква сума точно е вложил Пейдж.

И докато повече милиардери имат частни самолети от типа Gulfstream, то Пейдж и Брин купиха през 2005 г. пътнически самолет Boeing 767-200.

Те вложиха доста пари в него, за да го превърнат в луксозно превозно средство за до 50 души, като на борда има спални, всекидневна и кухня. 

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини