Porsche Taycan изпревари Tesla Model 3 като най-бърза е-кола, пресякла САЩ

Точно на 31 декември 2020 г. група почитатели на е-колите поставиха нов рекорд с Porsche Taycan 4S, извършвайки пробег по маршрута на прочутия филм от 80-те години Cannonball run. Групата победи предишния рекорд, поставен от екип с Tesla Model 3 Long Range, с точно 51 минути. Въпросното пътуване е прочуто състезание през целия северноамерикански континент, в което водачите се опитват да стигнат от Ню Йорк до Лос Анжелис възможно най-бързо. Любопитно е, че самият филм е вдъхновен от реални протести срещу многобройните ограничения на скоростта по американските шосета.

Днес разбирането за пътна безопасност е доста по-зряло и концепцията е отживелица, но маршрутът се използва предимно от шофьори, които тестват пробега на е-коли в опит да поставят различни рекорди за трансконтинентален преход. 

На теория постижението на Porsche Taycan не е толкова впечатляващо, защото рекордът на кола с двигател с вътрешно горене е доста по-бърз, а и самото Porsche Taycan все пак е спортен модел. От друга страна обаче при предния си пробег екипът с Tesla можеше да се възползва от по-добра мрежа от зарядни станции.

На страната на Porsche Taycan пък е най-бързото зареждане на е-кола в момента, което при оптимални условия осигурява до 350 kW – достатъчно, за да си осигурите 100 км пробег само за пет минути.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини