Каракачанов: Управляващите в Скопие спират македонските граждани за ЕС, а не България

Моята информация за ваксинираните общински съветници е малко по-различна и тя е, че не те, а от медицинския щаб са ги търсили да ги ваксинират. Това сподели пред медиите вицепремиерът Красимир Каракачанов по повод случая от Сандански, където общински съветници от ВМРО бяха ваксинирани срещу COVID-19 по време, в което на този етап трябва да бъдат имунизирани само медицинските работници на първа линия.

"Проверката ще покаже дали са използвали служебното си положение, за да се ваксинират, иначе че редът е нарушен – нарушен е. Но не искам да се произнасям преди министъра на здравеопазването. Когато той се произнесе, ще кажа и моето становище по темата. Иначе не одобрявам ако някой, без значение какъв е той, да използва служебното си положение, за да се ваксинира преди другите'', допълни още министър Каракачанов.

На въпрос за отношенията ни със Северна Македония министърът на отбраната сподели, че по-късно днес има среща с упълномощения представител на Република Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски.

Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да почнат да четат позициите ни по темата. Мисля, че властите в Скопие го използват (Бучковски, б.р.), за да бъде демонстрирана добра воля. Докато по македонските учебници по история продължава да пише, че българите сме фашисти, татари и окупатори, разговор не може да има. Докато там има език на омразата и продължават да се ползват външни фактори, за да се притиска България, няма смисъл да разговаряме. В Скопие забравят един основен факт, който премиерът на Португалия преди няколко дни им напомни – проблемите не са между България и Северна Македония, а между ЕС и Северна Македония, коментира Каракачанов.

"В Скопие просто не са почтени към нас. Докато водеха преговори с нас, създаваха интриги и пускаха клюки по наш адрес. Ясно им е, че през следващите шест месеца няма да има напредък, тъй като разширяването на ЕС няма да е сред акцентите по време на португалското председателство. Затова те разчитат, че през следващите шест месеца ще се случат изборите у нас, ще се смени администрацията във Вашингтон и след юли, когато Словения стане новия председател на ЕС, нещата ще се променят в тяхна полза, но това няма да се случи така лесно. Сто пъти съм казвал, управляващите в Скопие спират македонските граждани за ЕС, а не България'', добави още по темата вицепремиерът.

Една хеликоптерна площадка е скъпо съоръжение. Малко са болниците у нас, които имат изградени хеликоптерни площадки. Имаме готовност да ги предоставим, ако е необходимо. Имаме пилотите в Българската армия, имаме инфраструктурата, имаме хеликоптерите. Разбира се, те трябва да се преоборудват и там ще има разходи, заяви Красимир Каракачанов по темата за преобразуването на военните хеликоптери Кугър във въздушни линейки.

Източник: Novini

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини