Ваксинираните не боледуват, но могат да пренасят ковид заразата

Ваксината е разработена за предотвратяване на ковид инфекцията, но не предотвратява разпространението на коронавируса. 

Ваксинираните не се разболяват, но могат да пренасят заразата, заяви имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ. Той потвърди казаното от д-р Румен Хичев, член на Извънредния щаб в САЩ, по NOVA вчера, че ваксината не предотвратява риска от съществуване на вируса в горните дихателни пътища - лигавицата на носа, например. Напълно е възможно ваксинираният да зарази друг човек”, подчерта специалистът.  

Ако дадете фъстъци и орехи на 2 милиона души, 20 000 от тях ще направят алергична реакция. А от 2 милиона ваксинирани, едва 21 направиха алергична реакция, коментира д-р Хичев страничните ефекти при ваксината на Пфайзер. 

"Всяко лекарство се разрешава за употреба по начина, по който е проведено клиничното проучване и може да се промени само с разрешение на производителя. Ваксината на "Пфайзер" може да се приложи в 2 дози през 21 дни. Втората ваксина може да я отложим до месец. Всяко неблагополучие, което се яви в резултат в приложението на ваксината, ще бъде тълкувано, че не е била правилно използвана, обясни акад. Петрунов.  

По думите му засега е ясно, че антитела има със сигурност 5 месеца след ваксинирането, а преболедували имат клетъчен имунитет 8 месеца, според направени проучвания. Трябва още време, за да се установи колко точно време действа ваксината, обясни акад. Петрунов. 

Източник: БНТ

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    8 -3
    10:27, 11 яну 2021
    Не е нужно едно и също нещо да се казва по 100 пъти!Ние не сме толкова тъпи,колкото сте ВИЕ!
  • 2
    Ха
    Хаха
    10 -3
    11:34, 11 яну 2021
    Абсолютни глупости хахахха, тия ептен за будали ни взеха, целта е повече страхливи да се ваксинират
  • 3
    Що
    Щом
    9 0
    09:09, 12 яну 2021
    Щом като се пренася заразата, защо не карантинират ваксинираните ? Има голяма неразбория. Какво правим с медицинските лица и тези от първа линия които бяха ваксинирани ? Голяма демагогия и дискриминация. На едните само се забранява, а другите са освободени при реална опасност. Такова противоречие от устата на професор. Кое е вярното ?
  • 4
    Се
    СЕЛКОР
    3 0
    18:06, 12 яну 2021
    Поредния неосъзнат герберски *********
Последни новини