Трайна тенденция за намаляване на случаите тази седмица отчита щабът

Трайна тенденция към намаляване на новите случаи отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на щаба този четвъртък. Те са значително по-малко от оздравелите в страната тази седмица.

По отношение на натоварването на здравната система - 32% са заети леглата за неутежнени пациенти, 42% - на интензивно лечение.

Общо към момента ваксинираните са около 7900. Към момента няма информация за странични ефекти от ваксинираните след Нова година. Очакваните количества ваксини ще бъдат публикувани на страницата на министeрството на здравеопазването. Създадена е много добра организация за логистиката и ваксинирането.

Две седмици след новогодишните празници ще бъде ясно дали ще има промяна в мерките. В понеделник ще бъдат обсъдени следващите стъпки относно образованието на среща с министър Вълчев.

На брифинга пристигна премиерът Бойко Борисов с гневно изказване по въпроса с датата на изборите. "Да казва, след като два пъти е казал 28 март, много нечистоплътно е да искаш медицински специалисти да прогнозират какво ще е тогава", каза Борисов. "Няма такъв специалист в света, който да каже какво ще е на 28 март", продължи той. "Надяваме се максимално бързо голям брой хора да бъдат ваксинирани", подчерта премиерът.

"По темата избори изцяло в правомощието на президента е да определи датата", заяви Борисов. "Няма да откриваме топлата вода, гледаме какво правят другите", иронизира той. "Изпратете запитване към СЗО, към института "Роберт Кох", те да кажат." След това премина на етническия въпрос, предишните спечелени от него избори, мигрантите и т.н. - теми, които нямат общо със седмичния отчет на заболеваемостта в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини