Ердоган: Турция ще разбие "триъгълника на злото" на лихвените проценти и инфлацията

Турция ще извърши структурни реформи, за да разруши "триъгълника на злото" на лихвените проценти, инфлацията на валутния курс, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че Анкара е решена да създаде система, базирана на производството и заетостта, предаде Ройтерс.

Ердоган обеща пакет от съдебни и икономически реформи миналия месец, създавайки очаквания за възможното освобождаване от затвора на политици и правозащитници, включително от кюрдската общност. Но неотдавнашни коментари на президента за съдебни решения засилиха скептицизма по отношение на обещанията му.

Говорейки чрез видеовръзка на церемония в Анкара, Ердоган заяви, че 2021 г. ще бъде "година на демократични и икономически реформи" и че представянето на реформите в парламента ще стане "възможно най-скоро".

"Надяваме се да преодолеем проблемите от икономическите атаки и мерките заради пандемията възможно най-скоро. Чрез ускоряването на структурните реформи ние сме решени да създадем система, базирана на производството и заетостта, и да разбием триъгълника на злото на лихвите, инфлацията и обменния курс", посочи Ердоган.

"Ние не провеждаме нашите демократични реформи, защото някой ни принуждава, а защото нашият народ ги заслужава", добави той.

Ердоган нарича лихвените проценти "майката на всички злини" и твърди, че те подклаждат инфлацията - теза, която противоречи на паричната теория. Той често е определял икономическите проблеми на Турция като резултат от чуждестранни атаки срещу турската икономика.

Централната банка на Турция увеличи лихвения процент с 200 базисни пункта до 17 процента в четвъртък в опит да намали двуцифрената инфлация и да увеличи нивото на доверие под ръководството на новия й управител Наджи Агбал.

Турция също така е критикувана от правозащитни организации и от западните си съюзници заради масовите репресии след неуспешния опит за преврат през 2016 г., в рамките на които хиляди служители от въоръжените сили, държавния и частния сектор бяха задържани, уволнени или арестувани.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ме
    Мехмед
    5 0
    09:01, 27 дек 2020
    Те вече са свършили.
  • 2
    Го
    Гост
    2 0
    16:03, 27 дек 2020
    "Ердоган нарича ливените проценти "майката на всички злини" и твърди, че те подклаждат инфлацията - теза, която противоречи на паричната теория." - край на цитата! - статията е писана от "икономически динозавър", не познаващ ММТ - Модерната Монетарна Теория. ММТ противоречи на старата теория, бих я нарекъл, Кесианска монетарна теория. ММТ отговаря точно на изказването на Ердоган, макар да подозирам, че има нещо друго като теза. Съществуват и други парични теории, не казвам "икономически", защото такава наука (Икономика) няма. Проверката на една теория е практиката.
Последни новини