Биткоинът поскъпна над 25 000 долара

Курсът на дигиталната валута биткоин на Коледа за първи път премина над прага от 25 000 долара, предаде ДПА.

Най-старата и най-известна криптовалута достигна рекордния максимум от 25 022 долара на търговската платформа Битстамп (Bitstamp).

На други платформи курсът може да е различен, тъй като търговията с биткоини не е централизирана, припомня ДПА.

Приключващата година бе изпълнена със сътресения за криптовалутата, която в началото на 2020 г. се търгуваше за около 8000 долара, а след това поевтиня до близо 4000 долара при избухването на пандемията през пролетта. Постепенно курсът на биткоин започна да расте - тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткоин скочи над два пъти.

Сред решаващите фактори за този възход е фактът, че тази година инвеститорите отново насочиха вниманието си към дигиталните валути, отчасти благодарение на усилията на платежната платформа ПейПал (PayPal), която се опитва да даде възможност на клиентите си да се разплащат с дигитални пари.

Освен това все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути, от който биткоин държи близо 70-процентов дял.

Интересът към криптовалутите се засили и заради пандемията и свързаното с нея рязко нарастване на държавните дългове. Някои инвеститори се опасяват от ускоряване на инфлацията в средносрочен до дългосрочен план и опитват да се застраховат срещу този риск с алтернативни инвестиции.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини