Опасни нива радиация в посевите край Чернобил

Културите, отглеждани в близост до ядрената площадка в Чернобил в Украйна, все още са замърсени с радиация от катастрофалната авария през 1986 г.

В ново проучване изследователи установяват, че пшеницата, ръжта, овесът и ечемикът, отглеждани в тази област, съдържат два радиоактивни изотопа - стронций 90 и цезий 137, които са над границите на безопасна консумация.

"Нашите констатации сочат към продължаващо замърсяване и излагане на хора, съчетано с липсата на официален редовен мониторинг", казва в изявление авторът на изследването Дейвид Сантило, криминалист по околна среда в изследователските лаборатории на Грийнпийс в Университета в Ексетър, позовавайки се на факта, че правителството прекрати програмата си за мониторинг на радиоактивни стоки през 2013 г.

Сантило и колегите му, в сътрудничество с изследователи от Украинския институт по земеделска радиология, анализираха 116 проби от зърно, събрани между 2011 и 2019 г., от окръг Иванков в Украйна на около 50 мили южно от атомната централа.

Тази зона е извън "закритата зона" на Чернобил в радиус на 48 км около централата, която е била евакуирана през 1986 г. и остава неизползваема. Изследователите открили, че радиоактивните изотопи, предимно стронций 90, са над нивото на безопасна консумация в 48% от пробите. Те също така установили, че проби от дърва, взети в същия регион между 2015 и 2019 г., имат стронций 90 над безопасното ограничение за дърва за огрев.

Изследователите смятат, че по-специално задържащата се радиация в дървесината може да е причина за продължаващото замърсяване на посевите, почти 35 години след бедствието. Когато анализирали дървесната пепел от битови фурни за изгаряне на дърва, те откриват 25 пъти по-високи нива на стронций 90 от безопасното ограничение. Местните хора използват тази пепел, както и пепелта от местната топлоелектрическа централа (ТЕЦ), за наторяване на посевите си, които продължават да излъчват радиацията през почвата.

Компютърните симулации обаче предполагат, че би било възможно да се отглеждат култури с "безопасни" нива в региона, ако този процес на повтарящо се замърсяване спре. Сега изследователите призовават украинското правителство да възстанови програмата си за наблюдение и да създаде система за правилно обезвреждане на радиоактивната пепел.

"Замърсяването на зърно и дървесина, отглеждани в окръг Иванкив, остава сериозно безпокойство и заслужава по-нататъшно разследване", заяви авторът на изследването Валери Кашпаров, директор на украинския Институт по земеделска радиология. "По подобен начин спешно са необходими допълнителни изследвания, да оцени въздействието на ТЕЦ Иванкив върху околната среда и местните жители, които все още остават до голяма степен неизвестни".

Констатациите са публикувани на 17 декември в списание Environment International.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    със сигурност
    1 0
    12:01, 22 дек 2020
    това вече го ядем. българската мафия няма равна на себе си
Последни новини