Археолози възстановиха мозайката в храм, върху която е стъпвал Христос

Когато Исус влиза в древния еврейски храм в Ерусалим, стъпва върху мозайка от плочки от дялан камък, подредени в пъстри геометрични фигури, съобщи Ройтерс.

Поне така смятат израелски археолози и строители, които възстановяват пода на храма по исторически текстове и рисунки върху археологически находки.

"Пресъздадохме дори драскотините и всякакви видове следи, така че да изглежда по същия начин, както по онова време", каза пред агенцията археологът Асаф Аврахам.

Става дума за възстановен един квадратен метър мозайка върху Елеонския хълм, срещу Стария град и светите места в Ерусалим.

Според новия завет Исус отива в храма на поклонение като момче и след това, като проповедник, гони търговците от храма. В Евангелието от Йоан е описан епизод, в който Исус влиза в храма.

Находки от руините на Храма на цар Ирод показват на археолозите какви камъни са били използвани - ръчнообработен варовик, камъни от Мъртво море и вносен мрамор.
Юдейският историк Флавиус Йозефус пише, че дворовете били "покрити с всякакъв вид камъни", още едно доказателство, че камъните били различни по вид и цвят.

Възстановяването на подовата настилка било "много трудна работа", отнела седем месеца, казва Ави Тависал, мениджър на групата работници, които пресъздали историческата настилка. "Но беше много интересно и го направихме от сърце. Надяваме се това да е нещо, което хората ще идват, за да видят и да почувстват, да изпитат усещането като преди две хиляди години", каза той. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини